Els governs de la Unió Europea van donar suport ahir a les normes que prohibiran a partir del 2021 els plàstics d'un sol ús per als quals hi ha altres alternatives -com gots, plats, bastonets i palletes per beure- i inclouen mesures per reduir la utilització d'altres de recoberts amb aquest producte.

Els vint-i-vuit van acordar com a ambaixadors de la seva posició de cara a les negociacions al Parlament Europeu sobre aquesta proposta de normativa. La primera reunió entre els dos equips negociadors tindrà lloc el proper dimarts, 6 de novembre.

Els governs van aclarir que els productes de plàstic d'un sol ús han de ser aquells pensats per a un sol ús o per ser utilitzats durant un període «curt» de temps. En aquest sentit, van demanar a la Comissió Europea que elabori unes directrius amb exemples sobre el que s'ha de considerar un plàstic d'un sol ús.

També s'han afegit a la llista de productes que seran prohibits a partir del 2021, o dos anys després de l'aprovació de la directiva, els recipients per a begudes de poliestirè i han inclòs una excepció de dos anys més, fins al 2023, per als plats amb revestiments de plàstic.

Pel que fa a aquells productes per als quals no hi ha alternatives adequades, els Vint han acordat que s'han de prendre mesures d'àmbit nacional per impedir un increment del seu consum. Per això han proposat establir objectius estatals, amb la intenció d'aconseguir una reducció «sostinguda» del seu ús al llarg d'un determinat període de temps.