La Comissió d'Afers Institucionals (CAI) del Parlament va aprovar ahir una proposta de resolució de CatECP que, en un dels seus punts, reclama que el Govern obri «una nova etapa de diàleg» bilateral amb l'executiu espanyol.

La proposta, aprovada amb una esmena de JxCat i ERC, també insta la Moncloa a retirar els recursos presentats al Tribunal Constitucional (TC) sobre les lleis catalanes suspeses. La iniciativa es va aprovar amb els vots favorables de JxCat, ERC, el PSC-Units i CatECP (13), i va tenir la negativa de Cs i la CUP (7). JxCat va voler matisar el seu suport i va afirmar que el grup no vol «blanquejar ni el PSOE ni l'Estat espanyol del no a tot». La CUP va assegurar que a l'Estat «no hi ha cap actor amb voluntat de diàleg» i que, per tant, la seva aposta seguirà sent la «desobediència».

La proposta presentada pels comuns destacava el «principi de bilateralitat» per afrontar el conflicte polític, i Lucas Ferro, diputat del grup, va destacar que és per mitjà d'aquesta bilateralitat que «s'han de millorar les relacions».

En aquest sentit, Josep Costa, vicepresident primer del Parlament i diputat de JxCat, va aclarir que el seu grup no «confia» que el Govern de Pedro Sánchez pugui resoldre el conflicte, encara que va assegurar que «sempre» seran a la taula de diàleg.

La iniciativa aprovada també insta el Govern a reactivar les comissions bilaterals pendents de reunir, així com d'aplicar la normativa vigent de les lleis catalanes recorregudes al TC, fet que va tenir el suport de tots els grups presents a excepció de Ciutadans (6), que hi va votar en contra, i de la CUP (1), que es va abstenir.

D'altra banda, Nacho Martín, diputat de Ciutadans, va considerar un «disbarat» proposar al Parlament que s'insti a la retirada de recursos al Tribunal Constitucional, i va acusar els comuns de «ser una crossa als partits polítics independentistes» amb referència a la proposta de resolució. D'altra banda, Cs es va quedar sol a defensar una proposta de resolució que instava el Govern a fer una auditoria per al cost i la utilitat dels organismes públics.