El ministre de Foment, José Luis Ábalos, ha demanat als descendents de Francisco Franco «humilitat», després de «tants anys d'arrogància, imposició i eliminació del discrepant», «per ells mateixos i, ja que els agrada tant la pàtria, per estima a la pàtria».

El també secretari d'Organització del PSOE es va pronunciar ahir en aquests termes en un acte al cementiri de Paterna (València), al costat del mur d'afusellament on es calcula que el franquisme va afusellar més de 2.000 persones. També hi van participar la secretària general provincial, Mercedes Caballero, i l'alcalde de Paterna, el socialista Juan Antonio Sagredo.

En la seva intervenció, Ábalos va recordar les víctimes del franquisme i va destacar que el PSOE sempre ha reivindicat «la memòria i el testimoni de tantes persones que van patir la privació de llibertat». En aquest sentit, va lamentar que a Espanya continuï el debat sobre l'exhumació de les restes d'un dictador, cosa que en un altre país seria «impensable». «S'ho han plantejat alguna vegada a Alemanya? ¿I a Itàlia?», es va preguntar.

Per això, va insistir en la necessitat de «la veritat, la reparació i la justícia». «Semblava que la veritat s'obria pas i ens quedava la reparació i la justícia, però avui, després de tants anys, cal lluitar per la veritat, la primera premissa que crèiem buidada, perquè en aquests anys de tanta postveritat i mentides hi ha qui vol reescriure la història i amb total impudícia», va afirmar. Així, va lamentar, amb referència a la Fundació Francisco Franco, que puguin reivindicar «no sé quin dret democràtic» aquells que «van trepitjar la democràcia i que van cosir a tot lluitador de la democràcia». «Com pot permetre la família Franco sentir-se orgullosa d'aquesta herència?», va afegir. Per al ministre de Foment, cal intentar pensar sempre «en la conciliació i en el futur, i no recórrer a l'odi», circumstància que, al seu parer, «altres han aprofitat per mantenir el seu propi odi i intentar reescriure la història». «Alguns diuen 'és que era un general', però un general només no era perquè n'hi ha de bons, delinqüents i assassins com aquest», va remarcar, per reprovar també que s'intenti «homologar» Franco com si fos «un cap d'Estat o un altre president normal». «No, no integrem com a normal el que és reprotxable, execrable i condemnable», va dir.

Ábalos va voler tancar el seu discurs recordant les famílies de les víctimes del franquisme perquè «són les que queden i han de patir i tirar endavant, acompa-nyats no només pel dolor, sinó per la humiliació per no poder expressar el seu propi dolor». Així mateix, va insistir en la necessitat de reivindicar «la veritat i la nostra pròpia història». Altrament, va advertir que s'està condemnat «a repetir-la i haver d'estar suportant persones que relativitzin el que va ser la dictadura». «Això és intolerable perquè és una pàgina de la nostra història de la qual no ens podem sentir orgullós, llevat dels que van fer tot el possible per posar fi a aquesta ignomínia», va tancar. En acabar l'acte, preguntat per si li consta que des del Govern s'hagi nomenat algun mediador amb la família Franco, va assegurar que no ho sap i no en té «ni idea».

Per la seva banda, el president del PP, Pablo Casado, va qualificar de «vergonyós» que el Vaticà hagi rectificat la vicepresidenta del Govern i ministra de Presidència, Relacions amb les Corts i Igualtat, Carmen Calvo, amb referència a l'exhumació de Franco, al temps que demana al Govern que «sigui més valent amb els dictadors vius i no només s'ocupi de desenterrar els morts». En un acte a Huelva, i preguntat per aquest assumpte, creu que és «el súmmum» que el secretari d'Estat del Vaticà, Pietro Parolin, hagi enviat un comunicat per «desmentir» el que havia dit Carmen Calvo.