Catalunya ha viscut el mes d'octubre més plujós des de fa 24 anys, segons va informar ahir el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), que ha situat el parc natural dels Ports (Tarragona), amb 462 litres d'aigua per metre quadrat, i Viladrau (Osona), amb 431, on ha plogut més.

En el balanç que va fer ahir el Meteocat, també destaquen les quantitats de pluja recollides durant el mes a Tarragona ciutat (386 litres), Núria (Ripollès), amb 369 litres, Sant Esteve de Palautordera (Vallès Oriental), amb 355, i Molló (Ripollès), amb 350 litres d'aigua per metre quadrat. «En el conjunt de Catalunya, feia 24 anys que no es produïa un mes tan plujós i en alguns punts la precipitació ha estat el triple o el quàdruple de la mitjana meteorològica del mes d'octubre», van assenyalar fonts del Meteocat. A més, a final de mes s'ha acumulat fins a mig metre de neu en cotes altes del Prepirineu, un fet també inusual en un mes d'octubre.

La meteorologia del mes d'octubre ha estat marcada pel pas de fins a sis pertorbacions, que, en arribar al Mediterrani, s'han aprofundit i han establert un flux humit i càlid del sud-est, la qual cosa ha provocat precipitacions molt abundants en gran part de la comunitat. Durant el mes d'octubre, per quarta vegada en menys de dos mesos, dos importants xàfecs van descarregar sobre la ciutat de Barcelona, i, com ja va ocórrer el 17 d'agost, el 31 d'agost i el 6 de setembre, l'àrea més afectada va ser el sud de la ciutat, i també municipis pròxims com el Prat de Llobregat i l'Hospitalet de Llobregat, així com la zona portuària. En algunes zones de la ciutat es van recollir més de 50 litres d'aigua per metre quadrat en poc més d'una hora, i en alguns barris, amb màxims de fins a 80 litres, com a Sants-Montjuïc i les Corts.

L'octubre també va deixar com un fet poc habitual l'arribada a la península Ibèrica de l'huracà Leslie, que el dia 13 va tocar terra a Portugal i després a Catalunya.