L'oposició del Govern al fet que Franco sigui enterrat a la cripta de la catedral de l'Almudena, com ha expressat la seva família, ha reobert el debat sobre el lloc idoni on ha de reposar el dictador per evitar que la seva figura sigui objecte d'enaltiment. On són enterrats els dictadors d'altres països? Són les seves tombes llocs freqüents de peregrinació dels nostàlgics d'aquests règims? Aquesta és la realitat en alguns països europeus i llatinoamericans:

? Salazar (Portugal)

El fundador de l'Estat Nou, com es va denominar el règim autoritari vigent entre el 1926 i el 1974, reposa al cementiri de Vimieiro, el seu poble natal, de poc més de 800 habitants. El municipi de Santa Comba Dão, al qual pertany el llogaret de Vimieiro, fa anys que intenta muntar un museu sobre la figura de Salazar i l'Estat Nou amb l'objectiu d'atreure turistes a la zona. La idea no ha acabat de veure la llum principalment per falta de finançament.

? Mussolini (Itàlia)

El Duce, que va governar Itàlia entre el 1922 i el 1945, va ser afusellat per partisans italians quan intentava fugir a Suïssa, ocult en un camió. El cos del dictador va ser enterrat en una tomba sense identificar fins que un any després simpatitzants feixistes el van robar. Ocult durant més de 10 anys al convent de Cerro Maggiore, amb el coneixement del Govern italià, el 1957 es van lliurar les restes a la família, que va triar la capella familiar de Sant Cassiano per donar-li sepultura. La seva tomba és lloc freqüent de pelegrinatge de nostàlgics, però també de curiosos.

? Hitler (Alemanya)

El dictador sense tomba. Recentment un equip de forenses francesos que assegura haver accedit a restes del líder nazi guardades pels serveis d'intel·ligència russos confirma que Hitler va morir en un búnquer a Berlín el 1945. La versió oficial sosté que el führer es va suïcidar al costat de la seva esposa, Eva Braun, per evitar ser capturats. Els seus cossos van ser després incinerats i les seves restes escampades per Berlín i Rathenow. Sobre el lloc on va morir Hitler hi ha avui un aparcament.

? Ceaucescu (Romania)

A Romania, gairebé tot el que envolta Ceausescu i la seva dona, Elena, s'ha convertit en atracció turística. El matrimoni és enter-rat al cementiri de Bucarest i són nombroses les empreses turístiques que hi ofereixen visites.

? Lenin (Rússia)

La mòmia del líder del primer Estat socialista de la història roman exposat des del 1924 en un mausoleu que porta el seu nom a la plaça Vermella de Moscou. El seu manteniment en òptimes condicions amb un tractament químic costa al Govern rus uns 175.000 euros l'any. A pesar que l'exposició de la mòmia de Lenin atreu milers de turistes de tots els països, no són pocs els russos que preferirien que fos enterrat.

? Stalin (Rússia)

El successor de Lenin va ser inicialment embalsamat en el mausoleu de Lenin a Moscou, després de la seva defunció el 1953. Anys després, Nikita Khrusxov va denunciar les purgues i crims de Stalin i va decidir traslladar el seu cos fora del mausoleu, a una tomba instal·lada en la necròpoli del Mur del Kremlin, a uns 20 metres del mausoleu.

? Tito (Sèrbia)

El líder comunista de l'antiga Iugoslàvia des del 1945 fins al 1980 està enterrat al mausoleu de la Casa de les Flors, un hivernacle construït al sud de Belgrad cinc anys abans de la seva mort per acollir les seves restes. Tancat durant més d'una dècada després de la descomposició de la Federació, es va reobrir el 1996. En els aniversaris de la mort o el naixement de Tito, nostàlgics de l'antiga Iugoslàvia solen apropar-s'hi per honorar la seva memòria.

? Videla (Argentina)

Videla va morir el 17 de maig del 2013 als 87 anys per causes naturals a la seva cel·la, on complia cadena perpètua després de ser jutjat per crims de lesa humanitat. Les autoritats locals de Mercedes van reconèixer que no podien impedir la seva inhumació al cementiri del municipi, però les protestes van moure la família a enterrar-ho en secret en un altre cementiri privat en una tomba amb nom fals, «família Olmos».

? Pinochet (Xile)

Les restes del general reposen en una capella de la seva família a Valparaíso. El dictador va morir el 2006 als 91 anys, en un moment en què la justícia xilena havia iniciat el procediment per encausar-lo per crims comesos durant la seva dictadura, que va eliminar i reprimir milers d'opositors.