El líder d'ERC pres a Lledoners, Oriol Junqueras, descarta que hi hagi un gest de la Fiscalia i prefereix no tenir esperances perquè fins ara sempre han optat per la «solució més dura». En una entrevista que publicava ahir el diari El País, Junqueras insistia a vincular la negociació dels pressupostos de l'Estat amb una rebaixa de les penes. «Suposo que tothom entén que si allargues la mà no esperes que te la mosseguin. Com expliquem que demanen centenars d'anys de presó i a la vegada una benedicció al mateix govern?», es pregunta.

Junqueras no espera cap gest per part del Govern de Pedro Sánchez que contribueixi a rebaixar l'acusació de rebel·lió que la Fiscalia demana per a ell i per a la resta de líders independentistes a la presó, els quals van ser homenatjats ahir al vespre (vegeu pàgina 4). A més, el líder dels republicans critica durament el sistema judicial. «Donem per segur que no tindrem un judici just perquè tampoc hem tingut una instrucció justa, però tampoc donarem per feta la condemna», afegeix.

Així mateix, Junqueras considera que el seu empresonament «contribueix a construir majories àmplies i transversals» per fer «inevitable» un acord entre totes les parts, i insisteix que mai renunciarà al diàleg. Preguntat sobre si acatarà una sentència condemnatòria, Junqueras respon que en el seu cas no té sentit què significa acatar, i recorda que és a la presó, ho accepti o no, i per molt que sigui «profundament injust». Sigui com sigui, Junqueras creu que la causa acabarà al Tribunal Europeu.

Per la seva banda, l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell assegura que «hi ha lloc per a l'esperança» de cara al judici pel procés independentista en una carta dirigida a la resta de presos sobiranistes en l'aniversari de l'entrada a la presó del president d'ERC, Oriol Junqueras, i de l'exconseller Joaquim Forn.

Forcadell, que també és a la presó, reconeix sentir-se optimista i defensa que, «més aviat que tard, la veritat, la justícia i la democràcia s'acabaran imposant», i envia energia als seus companys, encara que assenyala que li consta que els en sobra.

«Volen apagar la vostra veu perquè és una veu que posa l'Estat espanyol davant el mirall i, el que veuen els espanta», afirma l'expresidenta, que recorda el dia en què van anunciar l'entrada a la presó de Junqueras i Forn amb tristesa, indignació i impotència.

Recorda: «Avui fa un any que l'Estat va fer efectiva la seva amenaça i va descarregar totes les seves ànsies de venjança contra un Govern ple de bones persones», i insisteix que van treballar per complir un mandat popular pel qual havien estat votats.

A més, qualificada d'injusta la presó preventiva que els va ser decretada: «Mai és una bona notícia que gent demòcrata, valenta i compromesa estigui injustament privada de llibertat», i va assegurar que es recorda de tots ells cada dia.