La Guàrdia Civil ja eleva a més de 4 milions d'euros la despesa de «fons públics» de la Generalitat de Catalunya en el seu camí per aconseguir la independència, segons un dels últims informes, al qual va tenir accés Europa Press. L'institut armat afegeix, als 3,26 milions emprats en l'1-O, 760.000 euros més destinats a programes informàtics per recaptar impostos que corresponen a l'Estat.

Segons aquest informe, lliurat al Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona, que investiga el procés, la Generalitat va contractar (des del 2014 fins a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució) el desenvolupament de dos programes informàtics amb l'objectiu d'obtenir dades de l'IRPF i de cotitzacions a la Seguretat Social dels ciutadans i de poder recaptar impostos massius excedint les seves competències.

L'última d'aquestes eines informàtiques va costar un total de 241.382,30 euros, l'anomenada back office SAP TRM, que formaria part del sistema informàtic de l'Agència Tributària de Catalunya (ATC). Aquest programa permetia, segons l'informe policial, dur a terme «l'objectiu principal» d'obtenir el control sobre una important quantitat d'ingressos tributaris (IRPF i cotitzacions socials) que permetés finançar les necessitats bàsiques de la Generalitat de Catalunya fins que l'Agència Tributària Catalana fos plenament operativa, en el supòsit d'una Catalunya independent.

Aquest desenvolupament informàtic va ser encarregat a l'empresa IBM, a qui la Generalitat va haver de demanar, una vegada que es va aplicar el 155 de la Constitució, que tanqués i desactivés l'aplicació definitivament ja que el Govern de Mariano Rajoy no va considerar competent l'Administració Tributària de Catalunya (ATC) per gestionar l'IRPF i les cotitzacions socials. El cost d'habilitar el programa va ser de 16.162,20 euros.

Però aquest no va ser el primer i únic intent de la Generalitat d'aconseguir les dades tributàries dels contribuents i d'aconseguir una eina que els permetés recaptar ells mateixos tots els impostos, l'exclusivitat és de l'Estat. Ja el 2014, la Generalitat, amb l'administració d'Artur Mas, va contractar el desenvolupament d'una altra aplicació informàtica anomenada «Gestor d'entrades», perquè les persones que voluntàriament ho desitgessin poguessin lliurar a l'Agència Tributària Catalana una còpia de la declaració de l'IRPF amb posterioritat a haver-la presentat a l'Agència Estatal.