El president electe del Brasil, l'ultradretà Jair Bolsonaro, va confirmar ahir a través de Twitter la seva intenció de moure a Jerusalem l'ambaixada que el país té a Israel, seguint els passos de Donald Trump.

«Com es va afirmar durant la campanya, pretenem traslladar l'ambaixada del Brasil de Tel-Aviv a Jerusalem, Israel és un estat sobirà i nosaltres hem de respectar-ho degudament», va afirmar Bolsonaro a través del Twitter.

Per altra banda, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va donar la benvinguda a Bolsonaro i va celebrar la decisió en una piulada, en la qual va qualificar el moviment diplomàtic de «pas històric, just i emocionant».

El mes de maig passat els Estats Units van inaugurar la seva nova ambaixada a Jerusalem enmig de protestes i desenes de palestins morts per foc israelià. Tant palestins com israelians reclamen Jerusalem com la seva capital, considerada ciutat santa per a jueus, musulmans i cristians.

Davant l'anunci de Trump de traslladar l'ambaixada, la Unió Europea ja va advertir que els seus estats membres continuaran respectant el consens internacional sobre Jerusalem recollit, entre d'altres, en la resolució 478 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, també pel que fa a la ubicació de les representacions diplomàtiques a Tel-Aviv fins que l'estatus final de Jerusalem s'hagi resolt.

«Qualsevol nova escalada causaria més patiment als dos pobles» i farà que la perspectiva de pau i seguretat sigui «encara més remota», avisava Brussel·les en un comunicat.