El secretari general del departament de Vicepresidència i d'Economia del Govern, Albert Castellanos, va explicar que la Generalitat considera tornar a emetre deute en els mercats financers a partir del 2020, encara que supedita aquest objectiu que es donin una sèrie de condicions financeres.

Castellanos va assegurar, en una entrevista amb Efe publicada ahir, que el Govern «confia» en quadrar l'objectiu de dèficit d'aquest any, que està fixat en el 0,4% del PIB, i va afegir que assolir metes com aquesta els «obre la possibilitat de complir amb un dels objectius del Govern», que per a ells «és estratègic, com és sortir al mercat a buscar finançament».

Castellanos va precisar que el Govern «té un calendari de màxims, que és sortir (als mercats financers) el 2020», però va aclarir que per a això «s'han de complir tres condicions»: quadrar l'objectiu de dèficit, complir amb la regla de la despesa i «ser capaços de reestructurar el deute de la Generalitat, que suposa el 300% dels seus ingressos ordinaris», va assegurar Castellanos.

El secretari general de Vicepresidència i Economia també va indicar que aquest objectiu es planteja a partir del 2020 perquè fer-ho abans resulta impossible «per l'actual llei d'estabilitat pressupostària».

«Dependre menys del Fons de Liquiditat Autonòmic -FLA- i poder sortir als mercats (financers) no és una necessitat tant financera com política, perquè la Generalitat tindria un grau de sobirania econòmica superior», va remarcar Castellanos, que va recordar que tres quarts del deute acumulat per la Generalitat estan actualment en mans del FLA i, per tant, del Govern central.

En aquesta línia, Castellanos va apuntar que el Govern es proposa, mitjançant una «negociació bilateral amb l'Estat», «aconseguir una reestructuració» del deute: «És una petició que ja hem començat a apuntar encara que sigui de forma genèrica».

A la pregunta de quina fórmula és la preferida pel Govern per plantejar aquesta reestructuració del deute, Castellanos va assenyalar que encara no s'ha estudiat «cap fórmula concreta», però sí que creu que s'hauria de «reconèixer l'infrafinançament estructural que ha tingut Catalunya durant molts anys».

«No ens hem endeutat fins a aquestes magnituds per una mala gestió del tresor públic, sinó perquè tenim un infrafinançament crònic, reconegut de forma sistemàtica per les balances fiscals que s'han publicat», va concloure Castellanos.

Quant a l'evolució del dèficit durant aquest any, la Generalitat va aconseguir fins al mes d'agost un superàvit equivalent al 0,07% del PIB català.

Amb la finalitat de complir amb la meta de dèficit del 0,4% del PIB, l'administració catalana va donar a principi d'octubre una «ordre de tancament comptable» als diferents departaments del Govern.