El Govern no introduirà nous impostos amb el projecte de llei de pressupostos per a 2019 i la corresponent llei d'acompanyament, encara que sí recuperarà tributs qüestionats pel Tribunal Constitucional, com el de l'ADSL i el d'elements radiotòxics, que afectava a les centrals nuclears.

Així ho ha avançat a Efe el secretari general del departament d'Economia i Hisenda de la Generalitat, Albert Castellanos, que ha assegurat que el Govern "no té prevista la creació de nous impostos" en els comptes per a 2019.

"L'espai fiscal que té la Generalitat en tributs propis és un espai molt petit", ha afirmat el número dos d'aquest departament, que ha recordat al mateix temps que l'Estat s'ha mostrat els últims anys "molt gelós" respecte a les noves figures tributàries plantejades des de les autonomies.

A la pregunta de si el Govern es planteja reformar el tram autonòmic de l'IRPF, ha respost: "no tanquem la porta a cap reforma que pugui permetre una majoria parlamentària" per tirar endavant els comptes.

Això no obstant, ha volgut deixar clar que el Govern no té, d'entrada, la intenció d'abordar una modificació de l'IRPF per entendre que "no és la més rellevant ni la més urgent" que ha d'afrontar.

"La principal assignatura" pendent en aquest camp, ha opinat, és reduir la diferència que existeix entre la tributació de les rendes del treball i les del capital.

En canvi, Castellanos sí que ha explicat que el Govern aprofitarà els comptes de la Generalitat per a 2019 per recuperar l'impost que grava a les operadores per cada connexió ADSL amb l'objectiu de destinar la recaptació a la producció audiovisual catalana.

"Tenim arguments i vies per proposar aquest impost d'una altra manera perquè no sigui recurrible", ha assegurat l'alt càrrec del Govern, que ha precisat que l'objectiu anual de recaptació per aquesta via es manté al voltant dels 17 milions d'euros.

També el Govern també usarà la llei d'acompanyament dels pressupostos per "ajustar la forma de càlcul" de l'impost sobre el risc mediambiental d'elements radiotòxics amb la finalitat de que estigui "en vigor el 2019".

Quant a l'impost sobre actius no productius, pactat amb la CUP a final de 2016 i que no s'ha posat en marxa encara, Castellanos ha recordat que la iniciativa va partir del Parlament i no del Govern, i que l'executiu català es planteja posar-ho en marxa, "no amb finalitats recaptatòries", sinó de control, per prevenir "l'evasió fiscal".