El catedràtic de Dret Constitucional i redactor de l'article del Codi Penal sobre rebel·lió, Diego López Garrido, no creu que els líders independentistes empresonats hagin comès aquest delicte. Això és el que va assegurar ahir al matí al programa El Suplement de Catalunya Ràdio, on va considerar que la interpretació de la Fiscalia és forçada i «incomprensible». «No entenc com els fets que van tenir lloc es poden interpretar com a violència insurreccional», va afegir López Garrido.

«Quan nosaltres vam fer el Codi Penal, jo vaig proposar aquesta fórmula transaccional pensant en una violència física» per respondre a un «alçament militar armat» amb una «violència d'unes característiques importants», va destacar el catedràtic de Dret Constitucional.

El jurista va assegurar que en el Codi Penal «la violència no és una hipòtesi», ha de «ser un fet constatat». «Per tant, és una interpretació jurídicament incorrecta», va concloure.

López Garrido no creu que «hi hagi presos polítics a Catalunya, sinó gent que està a la presó incor-rectament». A més, el catedràtic va defensar que «el sistema judicial espanyol és un sistema de jutges independents».

Per la seva part, l'advocat d'Oriol Junqueras, Andreu Van den Eynde, va assegurar ahir en una entrevista al programa Via lliure de Rac1 que el delicte de rebel·lió, de què la Fiscalia General de l'Estat acusa els líders independentistes empresonats, «no existeix ni existirà mai».

Van den Eynde i l'advocat de Quim Forn, Xavier Melero, van defensar que no hi va haver la «violència que requereix el delicte de rebel·lió» i van assegurar que no els ha «sorprès» l'escrit d'acusació. «No s'han mogut ni un centímetre de la imputació que es va fer en la querella inicial», va dir l'advocat de Junqueras.

Van den Eynde i Melero descarten ara com ara anar a instàncies internacionals. «Ara no hi ha una línia factible i efectiva d'anar a Luxemburg», va dir l'advocat de Junqueras.

Optimisme

D'altra banda, Melero va afirmar que està «completament segur» que serà un «judici just» i que el «guanyaran», i va considerar que era «completament il·lusori pensar que quatre fiscals que des del primer dia han mantingut una actitud lineal, ara variessin».

L'advocat de Forn va reiterar que la violència que requereix el delicte de rebel·lió no és «qualsevol violència». «Estem parlant d'una violència idònia per posar en fallida l'Estat per aconseguir una segregació territorial», va remarcar. L'advocat de Forn va apuntar que el cas contra els líders independentistes serà «transcendental» perquè es tracta de delites que s'«apliquen poc». «El Tribunal Suprem haurà de fer un esforç interpretatiu molt important», va dir.