Els socialistes consideren un «gravíssim error» vincular el suport als pressupostos generals de l'Estat amb la situació judicial dels líders empresonats. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va respondre així a l'anunci del president de la Generalitat, Quim Torra, de no votar a favor dels comptes de l'any vinent. Després d'apel·lar a la independència dels jutges, el dirigent socialista va argumentar que és prematur parlar del resultat d'un judici que encara no s'ha celebrat i va recordar la «presumpció d'innocència» dels polítics processats.

Iceta va acompanyar la portaveu del PSOE al Congrés, Adriana Lastra, a la presentació del candidat a les municipals per Tortosa. Lastra va mostrar-se convençuda que els comptes tiraran endavant i va exigir al PP i Ciudadanos la mateixa «lleialtat amb l'Estat» que els socialistes van mostrar quan estaven a l'oposició.

«És un gravíssim error lligar el vot dels pressupostos a un judici que no s'ha celebrat. No només ho diem nosaltres; fins i tot alguna de les persones que està en presó preventiva ho ha dit en un article. És un error barrejar naps amb cols. Una altra cosa és que els independentistes tenen tot el dret del món a fer la negociació que consideren pertinent. Però que no lliguin una cosa amb l'altra perquè no tenen res a veure», va declarar Iceta des de la tribuna d'oradors durant l'acte de presentació d'Enric Roig, que repeteix com a l'alcaldia de Tortosa a les eleccions del proper mes de maig.

Tot i la presència de Lastra, que també és vicesecretària general del PSOE, el primer secretari dels socialistes catalans va ser l'encar-regat de respondre Torra i els partits independentistes, que aquest divendres donaven per finalitzat qualsevol tipus de suport al Govern de Pedro Sánchez després que es fessin públiques les peticions de pena de la fiscalia i l'Advocacia de l'Estat per als líders independentistes a la presó.

Iceta, que va reivindicar la separació de poders i la independència judicial -«un govern no pot decidir qui va a la presó i qui no, no pot dir a la fiscalia 'com aquest em cau bé, tracta'l bé'», va assegurar- considera «tan absurd pretendre que aquí no va passar res com que la solució d'això seran llargs anys de presó». En aquest context, va dir que seran els jutges els qui prenguin les decisions quan es produeixi el judici: «Ara es donen per fetes coses que em saben molt de greu, entre d'altres, que les persones que seran sotmeses a aquest judici gaudeixen de la presumpció d'innocència». «Els que volen escriure el final de la història abans que hagi començat el capítol fan un error molt absurd», va insistir.

Al marge d'aquests arguments, Iceta va posar l'accent en el vessant social i en els teòrics beneficiaris de l'aprovació dels comptes estatals, entre els quals hi ha «els 7,5 milions de catalans».