El titular del Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona que investigava l'1-O, Juan Antonio Ramírez Sunyer, va morir ahir al matí als 71 anys a conseqüència d'una malaltia, segons va informar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a través d'un comunicat.

Amb la causa contra una quarantena de persones oberta per l'1-O, ara serà un altre magistrat el que haurà de continuar la instrucció, que encara no està tancada. En nom dels magistrats i jutges que en formen part, el TSJC va expressar el seu condol a la família i amics de Ramírez.

Ramírez Sunyer va ser el jutge que va ordenar els escorcolls en diverses conselleries el 20 de setembre del 2017, així com la detenció de diversos alts càrrecs de la Generalitat. L'operació policial va acabar amb 41 escorcolls, 14 detinguts i 20 investigats.

Querella de Vox

La investigació del jutjat número 13 va començar per una querella de Vox contra Santiago Vidal, Lluís Salvadó i Carles Viver i Pi-Sunyer, el març del 2017, la qual ha estat la base probatòria del Tribunal Suprem per processar els líders independentistes.

La Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) havia decidit aquesta setmana reforçar completament el Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona per tal que Ramírez Sunyer es pogués dedicar en exclusiva a la investigació de la causa de l'1-O.

Fins aquell moment, el magistrat tenia un reforç parcial d'un jutge de Badalona que li feia els judicis per delictes lleus, però ell havia de seguir instruint les causes que li anaven entrant.

El fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres Santos, va lamentar la mort del titular del Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona que investigava l'1-O, Juan Antonio Ramírez Sunyer. A través d'un comunicat, Bañeres Santos destaca que el jutge «va ser un exemple de compromís i dedicació en l'exercici de la funció judicial, en la qual es va desenvolupar amb la major consideració i respecte per tots els que es van relacionar amb la seva activitat». A més, va traslladar el seu condol i el de tots als fiscals a la seva dona i fill, «amb els quals comparteixen el seu dolor». El fiscal superior de Catalunya va dir que és un dia d'«enorme tristesa per a la comunitat judicial catalana».