Un 20% dels homes joves no considera violència masclista enviar missatges controladors a la seva parella per saber què fa en cada moment. La xifra es redueix a un 11,4% en el cas de les dones. Aquests percentatges fan referència al grup d'edat comprès entre els 16 i els 29 anys.

Aquests són alguns dels resultats de l'Enquesta de Violència Masclista a Catalunya elaborada per l'Ajuntament de Barcelona, que ha fet comparativa amb la del 2010. En general, s'incrementa la percepció de la violència masclista per part d'homes i de dones, tot i que encara hi ha dades que preocupen al consistori, especialment entre la població més jove.

La percepció sobre què és violència i què no ho és ha crescut en comparació amb l'última enquesta. Per exemple, el 2010 un 48% d'homes deia que no deixar que una dona parli amb altres homes era violència masclista. Ara ho creu un 70%. Donar una bufetada ho considerava un 69%, i ara ho descriu així un 85. Per tant, un 15% de la població pensa que no és violència masclista.

El consistori, però, encara veu dades preocupants. Per exemple, el percentatge d'homes que creu que és violència masclista controlar o no deixar decidir sobre els diners propis o de la llar se situa encara en el 57%.

La mostra d'aquesta enquesta s'ha obtingut a partir de 4.674 entrevistes, 4.075 dones i 599 homes. Durant el 2016, el 13,8% de les barcelonines ha patit alguna agressió masclista, excloent comentaris, gestos sexuals o exhibicionisme. El 2,3% ha patit fets molt greus.

La violència física és la que s'identifica més fàcilment, mentre que la psicològica costa més. Encara hi ha un 7% d'homes i un 5% de dones que no identifiquen com a violència les expressions de control.

«Per acabar amb les violències masclistes necessitem que els homes s'hi impliquin i actuïn», ha apuntat la regidora de Feminismes, Laura Pérez, que ha destacat que les dades demostren que la identificació d'aquesta xacra és cada cop més elevada.

L'Ajuntament de Barcelona té un Servei d'Atenció als Homes (SAH), adreçat a persones que exerceixen la violència masclista a les seves parelles o exparelles. Aquest servei ha incrementat les hores de professionals en més d'un 90% durant aquest mandat.