L'exsecretària general i número 2 del PP amb Mariano Rajoy, María Dolores de Cospedal, ha anunciat que renuncia a l'escó al Congrés i que ho fa per "alliberar el PP de qualsevol atac per injustificat que sigui". No amaga, a més, que ho fa per la proximitat de les eleccions andaluses. Després de les gravacions sobre els encàrrecs al comissari empresonat José Manuel Villarejo, Cospedal va deixar dilluns les atribucions als òrgans de direcció però va negar-se a deixar l'escó perquè no tenia "res a amagar". En un comunicat, l'exsecretària general diu que ha "reflexionat més" i que fa el pas, tot i que sosté que no té res del que avergonyir-se. A més, recorda que ja al darrer congrés del PP -que va escollir Pablo Casado- va dir que deixaria la política i que ara només avança aquella decisió. Però reconeix que no es pensava fer-ho "en un ambient així".

Finalment, María Dolores de Cospedal ha fet el pas definitiu i deixa la política. En un extens comunicat que ha penjat al seu compte de Twitter, la que fou la mà dreta de Rajoy al PP ha deixat de ser diputada al Congrés. L'exsecretària general ja comunicava dilluns que deixava les responsabilitats als òrgans de direcció del partit però no l'escó. Havia ocupat el càrrec de secretària general durant 10 anys, fins a la caiguda de Rajoy.

Cospedal deixava el partit després de les diverses publicacions que desvetllen reunions i encàrrecs a l'excomissari José Manuel Villarejo per investigar, entre d'altres, el seu company de partit Javier Arenas o el germà de l'exministre de l'Interior Alfredo Pérez Rubalcaba. A les gravacions, també s'insinua que fins i tot el propi Rajoy estaria al cas dels encàrrecs. Investigacions que també esquitxen el seu marit i que s'haurien pagat amb diners del PP. Cospedal afirmava llavors que plegava pels "atacs" que rebuts i perquè no es facin "extensius" ni al PP ni al seu president, Pablo Casado.

Ara, 48 hores més tard, fa el pas definitiu i també abandona l'escó que ocupava al Congrés dels Diputats (on també presidia la Comissió d'Exteriors). En el comunicat, argumenta novament que ho fa per protegir el partit i en un moment en què les eleccions andaluses estan molt a prop. Diu que marxa per "alliberar el partit de qualsevol atac per injustificat que sigui" i per deixar les mans lliures als seus companys per criticar una situació que, segons Cospedal, viu l'Estat amb el govern de Pedro Sánchez.

Carrega contra els ministres qüestionats per diferents polèmiques (Delgado, Celáa, Borrell i Duque) i també pel fet que els partits independentistes el portessin fins a la Moncloa. "La seva vara de mesurar per a ells sembla ser molt diferent", afirma.

Res de què avergonyir-se

Novament, assegura que mai ha mentit (en relació a les reunions amb Villarejo) i que no té de què avergonyir-se. Justifica que ja tenia pensat deixar la política després del congrés nacional del PP al juliol -on es va escollir Casado com a relleu de Rajoy després de la moció de censura- i que ara només ha avançat "algunes dates" aquella decisió.

Dilluns va afirmar davant les càmeres que no pensava deixar l'escó perquè no tenia res "a amagar" i ara diu, però, que ho ha "reflexionat més". "Per una vegada tinc dret a cuidar de mi mateixa, dels meus. Les interpretacions que es facin de la meva sortida no m'afecten", escriu. Demana disculpes als companys de Castella-la Manxa (d'on ha estat presidenta) per no haver-los anunciat personalment la renúncia. "De vegades les circumstàncies imposen altres temps", afirma.

La corrupció al PP

Sobre la corrupció, considera que ha "danyat de manera innegable" el "bon nom del PP" i que ella l'ha combatut. Per això, es creu "humilment" mereixedora de "l'autoritat" que li ha donat el partit per defensar els seus companys del que qualifica de situacions "d'injustícia i sospites". A més, afegeix que hi ha hagut "acarnissament" amb el seu partit amb el tema de la corrupció.

Aprofita també per demanar als seus companys del PP que "tanquin files davant les injustícies" i que aturin la polèmica a l'entorn de les gravacions. "Quan els teus adversaris polítiques detecten que la teva fortalesa és vulnerable, els atacs es multipliques", reflexiona.

La relació amb Villarejo

Sobre la relació amb l'excomissari empresonat, diu que té la "consciència tranquil·la" i restringeix els seus contactes amb ell a trobades per "escoltar i demanar aclariments" a qui va acudir a ella en condició de secretària general del PP per oferir-li informació del partit. Una informació que creu que ha estat "capital" per esclarir comportaments dins el partit que la justícia ha sentenciat que eren delictius (com és el cas de la trama Gürtel). "La meva obligació era saber què estava passant", escriu, i diu que ho va fer sempre "dins els límits de la llei".

Per tant, nega haver espiat mai ningú ni va ordenar fer-ho. "Només vaig demanar més informació per confirmar si eren certes algunes informacions que m'havien fet arribar i que afectaven persones concretes", puntualitza.

Disculpes al seu marit

Per tant, no es penedeix de la seva actuació i diu que no ha estat cap error. "Si és pecat mortal parlar amb un comissari de la policia que acabava de ser condecorat pel PSOE llavors sí em vaig equivocar", ironitza. On sí entona el mea culpa és en demanar disculpes al seu home, Ignacio López del Hierro, per haver-lo involucrat en "la interlocució" amb Villarejo. "Ara ell està pagant per haver-me ajudat a tractar de tenir una visió més clara del que estava passant", reconeix.