El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha demanat avui l'"alliberament immediat" dels líders independentistes a la presó mentre "no hi hagi un judici amb plenes garanties" i una sentència ferma, i ha apel·lat al "diàleg, la proposta i la consulta acordada" per solucionar el "conflicte polític" català.

Ribó ha presentat avui al Parlament l'informe la "vulneració dels drets fonamentals i llibertats públiques com a conseqüència de la reacció penal a l'1-O i l'aplicació de l'article 155 de la Constitució", informe que ja va fer públic el mes de març passat. Durant la seva intervenció en el ple del Parlament i després de presentar el seu informe, Ribó ha emès una sèrie de "recomanacions", entre elles, l'"alliberament immediat" dels dirigents sobiranistes empresonats que considera "presos polítics" mentre "no hagi un judici amb plenes garanties" i una sentència ferma.

També el Síndic de Greuges ha defensat la necessitat d'un "diàleg constructiu" per buscar una "solució política al conflicte" de Catalunya: "Apel·lació al diàleg, a la proposta, a una consulta acordada", ha demanat. En aquest sentit, ha apel·lat directament el president de la Generalitat, Quim Torra, a "governar amb el màxim diàleg" i, en paral·lel, ha demanat als partits polítics "serenitat" i que no facin "electoralisme" del "conflicte" català, que és un "tema molt seriós".

En el seu informe, Ribó denuncia l'"ús abusiu i desproporcionat" del Codi Penal i de la presó preventiva per als líders independentistes, fet que veu com una "vulneració flagrant" dels drets fonamentals: Hi ha "mesures que semblen més un càstig que una actuació judicial", (...) "és una immensa injustícia" que estiguin a la presó", ha considerat el Síndic.

El portaveu de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, ha demanat de nou la dimissió de Ribó, al qual ha acusat de ser el Síndic del "Govern i del procés". Carrizosa, a més, ha avançat que enviarà una carta a "tots els defensors del poble d'Europa i organismes en els quals el Síndic ha anat fent propaganda separatista".

El portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, ha reafirmat el seu compromís amb l'autodeterminació, i ha avisat: "Catalunya no tornarà enrere. Mai més ens creurem la seva demagògia, perquè siguin del PP o del PSOE sempre hi ha afinadors d'una amarga melodia".

La portaveu del grup republicà, Anna Caula, ha acusat la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, de "falta d'humanitat" i d'excloure la "meitat del país", a la qual cosa aquesta ha respost, per al·lusions: "No acceptarem cap lliçó d'humanitat de vostès". La diputada de PSC-Units Marta Moreta ha retret a Ribó que no sigui "ni imparcial ni independent" i li ha indicat: "El 155 que vostè sosté com a causa de tots els mals és conseqüència (de les sessions parlamentàries del) 6 i 7 de setembre".

Ha assenyalat, així, que la Sindicatura de Greuges està "al servei del procés" a causa del seu grans "biaixos". El parlamentari de Catalunya en Comú Podem Joan Josep Nuet, de la seva banda, sí que ha considerat que "uns fets tan greus" com la suspensió de l'autonomia catalana i la possible vulneració de drets "mereixen un ple".

Per part de la CUP, Vidal Aragonés ha assegurat que "quan la tirania és llei, la revolució és ordre", mentre que Andrea Levy, del PPC, ha definit Ribó com un "comissari polític" que no fa més que repetir "la matraca independentista" i reproduir "el relat tòxic del nacionalisme".