La portaveu d'ERC al Parlament, Anna Caula, ha defensat aquest dimarts que la sentència del Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH) sobre el judici de l'Audiència Nacional a Arnaldo Otegi és "un avís i un toc d'alerta" a l'Estat davant d'un nou judici de "característiques semblants", en referència al procediment judicial per l'1-O. Caula ha avisat que "no podem esperar 5 o 10 anys" que arribi la decisió d'Estrasburg perquè "ja hauran estat molts anys de presó" i de "patiment", així que ha fet una crida a "posar les eines" perquè el judici sigui "just i transparent". En una roda de premsa al Parlament, la diputada també ha lamentat que l'Estat posi "la venjança i el càstig" per sobre d'una "justícia honesta".

Caula ha qualificat de "farsa" i de "relat inventat" el judici de l'1-O ja que creu que es basa en "delictes que no existeixen", i ha criticat que la sentència "ja estigui feta i ara només la vesteixen". "A l'Estat no li importa trencar el seu propi estat de dret, desprestigiar el món democràtic i fer el ridícul internacional si és per garantir la unitat d'Espanya", ha afegit. Després de la sentència d'Estrasburg sobre Otegi, però, la diputada ha convidat l'Estat a "fer una reflexió profunda" i a "posar les eines" perquè el judici dels presos sobiranistes sigui "just i transparent". "Toca que la classe política que fa poc ha arribat a l'Estat [en referència al govern Sánchez] faci els deures i realment puguem confiar en una justícia noble i honesta", ha dit. Si això no s'aplica al judici per l'1-O, assegura, l'Estat haurà dictat "la seva sentència".

"Benvingut serà el consell de ministres a Barcelona si és per trobar solucions"

Davant l'anunci del govern espanyol de la celebració a Barcelona del consell de ministres del 21 de desembre, la portaveu del grup republicà ha desitjat que això no sigui només un "gest", perquè aquests són "buits de contingut". "Si el consell de ministres és per venir a buscar solucions polítiques que satisfacin el 80% de la població, doncs benvingut serà", ha afirmat, a més de deixar clar que a ERC "sempre ens trobaran per un diàleg profund", però no per "gestos de cara a la galeria.

Sobre la qüestió dels pressupostos estatals, Caula no s'ha volgut pronunciar insistint que primer cal centrar-se en que el judici de l'1-O sigui "just i transparent".