El sindicat de Metges de Catalunya (MC), majoritari entre els facultatius catalans, ha convocat una vaga de cinc dies per a tots els metges de l'atenció primària, entre del 26 al 30, per denunciar el deteriorament del sistema de salut públic als ambulatoris.

El secretari general del sindicat, Josep Maria Puig, i el secretari del sector d'Atenció Primària de MC, Óscar Pablos, van anunciar ahir la vaga en una roda de premsa en la qual van detallar les seves reclamacions: disminuir les càrregues assistencials i limitar les visites a 28 diàries, reposar els 920 professionals perduts amb les retallades i recuperar el poder adquisitiu perdut des del 2010, que l'han xifrat en el 30% del seu sou.

Amb el lema «Atenció Primària, digna i respectada», estan convocats a la vaga més de 5.700 metges de capçalera, pediatres, odontòlegs i ginecòlegs que treballen actualment als 288 equips d'atenció primària que funcionen a Catalunya. Óscar Pablos va denunciar la pèrdua de 920 facultatius des del 2010, quan la plantilla era de 6.645 persones, mentre que el 2017 era de 5.725. També va denunciar la disminució del pressupost, que, el 2010 el 18,4% del pressupost de sanitat era per a l'atenció primària, i en l'actualitat ha baixat fins al 16,9%; mentre que, segons l'Organització Mundial de la Salut, «caldria xifrar-lo en el 25% per oferir un servei sòlid i potent, que és el que reclamem». Altres demandes són assignar un temps mínim de 12 minuts per visita presencial, quan ara «es programen 3 i 4 visites en el mateix minut», va denunciar MC.