L'organització terrorista Estat Islàmic va anunciar que l'atac perpetrat ahir divendres a Melbourne, on un home va assassinar una persona i en va ferir dues més amb un ganivet abans de morir per un tret de la policia, és responsabilitat seva.

L'anunci es va fer a la seva web oficiosa de notícies, el portal Amaq, on l'organització descriu l'individu, d'origen somali, com «un combatent d'Estat Islàmic».

El comissari en cap de la Policia de Victòria, Graham Ashton, va explicar que l'incident va començar quan el sospitós va baixar d'un vehicle en flames, en una deflagració provocada per la combustió de cilindres de gas, «del tipus dels que s'utilitzen en barbacoes, «que transportava al vehicle, una furgoneta pick-up.

Després baixar del vehicle, l'individu es va enfrontar a diversos vianants i forces de seguretat. Quan els agents van aconseguir neutralitzar-lo d'un tret al pit, la causa final de la seva mort, l'agressor ja havia ferit tres persones, una de les quals va morir a l'hospital.

Els altres dos ferits tenen pronòstic reservat, tot i que les seves vides no corren perill. Els Bombers van apagar l'incendi del vehicle i la brigada d'artificiers va cancel·lar l'alerta per explosius, segons va afegir Ashton en roda de premsa.

La identitat de l'individu no ha estat revelada però ha transcendit el seu origen, de Somàlia, d'on va arribar en la dècada dels 90. La policia ha explicat que mantenia vigilats alguns dels seus familiars per «activitats relacionades amb el terrorisme», tot i que l'individu en concret no estava sota vigilància.

Les forces de seguretat havien atès una trucada prèvia, i tot just al lloc dels fets es van trobar un home armat amb un ganivet. «La Policia l'ha disparat al pit i ara està en estat crític a l'hospital», va afirmar el superintendent David Clayton.

Les autoritats també van confirmar tres apunyalaments a la zona. D'aquestes víctimes, una ha perdut la vida, mentre que les altres dues van ser evacuades.

Austràlia va elevar el nivell alerta el 2015 pel temor al retorn de radicals que s'haguessin sumat a grups terroristes a països d'Orient Pròxim. El carrer on es va produir l'últim incident ja va ser escenari d'un altre moment de pànic el gener del 2017 quan un home va envestir el seu cotxe contra els vianants i va provocar sis morts.