Onze escriptors i intel·lectuals guardonats amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes han reclamat avui la "llibertat immediata" del president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, en un acte celebrat a l'Ateneu de Barcelona per commemorar el 50 aniversari d'aquesta distinció cultural.

En la declaració "50 Anys del Premi d'Honor de les Lletres Catalanes", que concedeix Òmnium, els premiats Josep Vallverdú, Josep Massot, Josep Maria Espinàs, Joan Francesc Mira, Feliu Formosa, Jaume Cabré, Joan Veny, Raimon, Maria-Antònia Oliver, Isabel-Clara Simó i Quim Monzó han demanat "la llibertat immediata" de Cuixart i "de la resta de presos o exiliats per les seves idees i el seu activisme", expressat sempre "pacífica i democràticament".

Carlota Benet, filla del també guardonat dramaturg Josep Maria Benet i Jornet, que pateix Alzheimer, ha llegit una declaració en nom de tots els premiats en la qual s'indica que "la persecució penal contra la principal entitat cívicocultural de Catalunya és una aberració democràtica intolerable a la Unió Europea del segle XXI".

"El desè president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, porta gairebé 400 dies empresonat per exercir drets fonamentals com la llibertat d'expressió, el dret a la manifestació o la defensa pacífica del dret a l'autodeterminació", indica aquesta declaració.

"Empresonar un representant cultural de la societat civil catalana -continua- també atempta contra la promoció de la diversitat cultural i l'humanisme, els fonaments d'Europa", i assegura que "cap Estat de Dret pot justificar un judici polític a la democràcia, als drets i les llibertats bàsiques".

De la seva banda, Jordi Cuixart, a través d'una carta escrita des de la presó de Lledoners i llegida pel vicepresident de l'entitat, Marcel Mauri, ha assegurat que "Òmnium va néixer per salvar les paraules, al costat de Rubió i Balaguer i fins a Quim Monzó, passant per Tísner, Mercè Rodoreda, Teresa Pàmies o Miquel Martí i Pol, i ara ens toca salvar les llibertats".

Cuixart, per a qui la fiscalia demana 17 anys de presó per un presumpte delicte de rebel·lió, ha citat l'escriptor valencià Joan Fuster, quan va dir que les llibertats "no ens les regalarà ningú, les haurem de guanyar cada dia", i ha afegit: "Qui sap durant quants anys el president d'Òmnium haurà de comunicar per carta la decisió del jurat. Ni els sabem, ni ens fa ja cap por".