El rei del Marroc, Mohammad VI, ha llançat un inèdit missatge conciliador a la «germana» Algèria coincidint amb l'aniversari de la Marxa Verda, en el marc del qual ha reiterat la seva defensa de la «integritat territorial» del país magribí, el que implica descartar qualsevol iniciativa d'independència del Sàhara Occidental.

El monarca ha apel·lat als llaços històrics entre el Marroc i Algèria («junts combatérem la colonització per aconseguir la independència») per assenyalar que, malgrat les diferències existents durant dècades entre els dos països veïns, «els interessos dels dos pobles es troben en la unitat, complementarietat i integració».

En aquest sentit, ha considerat que «no és normal ni tampoc acceptable» l'actual statu quo, pel que ha apel·lat al «diàleg directe i sincer» per avançar en la «normalització de les relacions marroquinoalgerianes». Amb aquest objectiu, i per «superar l'estancament», ha plantejat la creació d'«una eina política comuna».

«El Marroc no escatimarà cap esforç per assentar les nostres relacions bilaterals sobre bases sòlides de confiança, solidaritat i bon veïnatge», tot i que, des de la seva arribada al tron, Mohammad VI ha mantingut la línia crítica cap a un país que acull refugiats que van fugir de l'avanç marroquí sobre el Sàhara Occidental. El rei alauita ara vol fomentar un nou marc de relacions internacionals que també inclou la Unió Europea, si bé ha volgut deixar clar durant el seu discurs que rebutjarà «tota cooperació que atempti contra la integritat territorial».