El president dels EUA, Donald Trump, va signar divendres la suspensió durant 90 dies de l'entrada d'immigrants a través de Mèxic i l'enduriment de les restriccions per a la concessió d'asil, que restringiran les proteccions humanitàries per als estrangers que arriben a territori nord-americà.

Aquestes noves restriccions, promulgades davant de la possible arribada de centenars d'immigrants centreamericans a la frontera sud, s'emparen en les restriccions de viatge emeses precisament per la Casa Blanca al principi del 2017, orientades contra països de majoria musulmana.

«L'entrada de qualsevol estranger als Estats Units a través de la frontera internacional entre els Estats Units i Mèxic queda aquí suspesa i limitada als 90 dies després de la data d'aquesta proclamació», segons el text oficial.

No obstant això, s'espera que aquest nou paquet de restriccions s'enfronti als mateixos obstacles legals que va travessar el seu veto migratori de l'any passat. Organitzacions per la protecció dels immigrants ja han recordat que les lleis nord-americanes s'estenen clarament per les proteccions d'asil a qualsevol persona que arribi als Estats Units i expressi la seva por a la persecució, sense importar com ingressin al país.

L'Administració, per contra, manté que l'entrada il·legal als EUA és un delicte federal, ratificat pel Tribunal Suprem, i que tenen plena potestat per retirar el seu dret a la protecció.

«La contínua i amenaçadora migració massiva d'estrangers sense motiu d'ingrés als Estats Units a través de la nostra frontera sud ha precipitat una crisi que soscava la integritat de les nostres fronteres», segons la proclamació.

«Per tant, he de prendre mesures immediates per protegir l'interès nacional i mantenir l'eficàcia del sistema d'asil per als sol·licitants legítims que demostrin que han fugit de la persecució i garanteixen els molts beneficis especials associats amb l'asil», afegeix.

Petició als demòcrates

Així, «els estrangers que ingressin il·legalment als Estats Units a través de la frontera sud en contravenció d'aquesta proclamació no podran demanar asil en virtut d'aquest nou reglament que ha entrat en vigència avui», afegeix el text. Amb tot, Trump ha demanat ajuda als Demòcrates perquè l'ajudin a promulgar noves lleis migratòries, en un gest d'acostament després de perdre davant els seus rivals polítics la cambra baixa del Congrés, la Cambra de Representants, el que obstaculitzarà qualsevol legislació que tenia planejada abans dels comicis, quan el seu Partit Republicà controlava completament el legislatiu.