Un inspector cap de la Policia Nacional investigat per les càrregues de l'1-O a Barcelona ha declarat aquest dimarts davant el jutge que no va veure cap actuació desproporcionada per part dels efectius, ha negat haver vist persones lesionades amb ferides obertes i, en mostrar-li imatges de ferits, ha indicat que era "presumpta sang" perquè "també podia ser pintura".

Així, ha defensat que no va haver-hi cap actuació irregular en el dispositiu a l'Escola Mediterrània i a les Escoles Pies de Sant Antoni, i en exhibir-se-li la imatge d'un policia colpejant amb la seva porra directament la cara a Alejandra Raguis al primer centre ha dit que depenent del "nivell d'agressivitat" pot estar justificat pegar a la cara.

En unes declaracions als mitjans, l'advocat Andrés García ha dit que colpejar a la cara amb la porra "està prohibit" pel que exigeixen la suspensió cautelar d'aquest inspector i del subsinspector que va colpejar, perquè són situacions molt greus que no es poden permetre en una democràcia.

Diverses fonts jurídiques han explicat que tant aquest inspector, amb el qualificatiu de Camel 1 durant l'operatiu, com un subinspector investigat per actuacions a l'Escola Mediterrània i Pau Claris, que també ha declarat aquest dimarts, han defensat que els votants tenien una actitud agressiva i de "gran hostilitat".

Mur humà

Dirigint-se directament al jutge ha afirmat que s'enfrontaven a "un mur humà que impedia l'actuació policial" i que els votants els van arribar a pegar amb paraigües.

En aquest sentit, l'inspector i el sotsinspector, que només han contestat al jutge, al fiscal i a les seves defenses, però no a la resta d'acusacions, han detallat que els concentrats els van insultar i els van cridar "assassins", i que els van rebre al crit de 'Votarem'.

L'advocada del Centre de Drets Humans Irídia, que està personat en la causa, Marta Bolinches ha explicat als mitjans que l'inspector cap ha dit que rebia ordres des d'un centre de comandament, sense identificar qui eren els superiors que els donaven les instruccions.

De fet, diverses fonts jurídiques consultades han detallat que fins ara no s'havia constatat en la causa l'existència d'aquest centre denominat Prefectura d'Unitat d'Intervenció, ni qui el componia malgrat haver-se sol·licitat.

Sobre aquest centre de comandament, l'inspector ha explicat que hi estava en contacte permanent, que va anar allà des d'on li van donar l'ordre de retirar-se després d'actuar en tres col·legis, però cap dels declarants ha aclarit si van rebre l'ordre de carregar ni qui la va donar.

"Celeritat"

L'inspector ha explicat que va haver-hi reunions operatives prèvies i posteriors a l'1-O, i que l'ordre era de retirar les urnes i el material electoral amb "celeritat", davant la possibilitat de concentracions i reaccions dels votants.

Segons ha destacat als mitjans Andrés García, els investigats han explicat que portaven càmeres d'enregistrament continu al casc i a la solapa, malgrat que en la causa només se n'han aportat una selecció i no la totalitat de les filmacions de l'actuació.

El sotsinspector de la Policia Nacional investigat ha defensat que la seva actuació va ser correcta, i només s'ha reconegut en imatges que li han exhibit del centre Pau Claris, però no en càrregues a l'Escola Mediterrània.

A Pau Claris, ha negat haver-li torçat els dits a la votant Marta Torrecillas i que la tirés per les escales, i ha explicat que només la va aixecar perquè se n'anés del centre de votació.

Ha assegurat que ella estava en una actitud agressiva amb un objecte a la mà, que no va saber identificar, i que va caure sola per les escales.

Aquest dimarts han declarat també dos agents de Policia, i per a aquest dimecres estan citats un policia que va actuar al centre Fedac Horta; un altre que va actuar a Infant Jesús, així com un inspector i un agent que van actuar a l'Escola Dolors Monserdà.