El moderat Andrés Martínez Arrieta serà el nou president del tribunal del judici del procés en substitució de Manuel Marchena. Martínez Arrieta és el magistrat més antic de la sala penal del Tribunal Suprem i, tal com recull la llei, haurà de ser el relleu de Marchena com a president del tribunal. És una de les conseqüències del pacte PP-PSOE per situar Manuel Marchena com a president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) en substitució de Carlos Lesmes, que esgota mandat el desembre.

Marchena és actualment president de la sala penal i també del tribunal que jutjarà Oriol Junqueras i els 17 encausats. A més, havia de ser ponent de la sentència. Fonts jurídiques confirmen que Arrieta el substituirà com a president del tribunal però que encara no es decideix qui serà el ponent de la sentència. Per cobrir la vacant com a president de la sala penal caldrà que s'obri un concurs.

La sortida de Manuel Marchena del Tribunal Suprem per presidir el CGPJ tindrà efectes directes en el judici. Marchena és president de la sala penal, presideix el tribunal del judici del procés i també havia estat designat com a ponent de la sentència. Quan es confirmi la seva sortida al CGPJ, caldrà substituir-lo. Arrieta, fundador de l'associació judicial Francisco de Vitoria, amb 20 anys d'experiència al Suprem i de tendència moderada, és el magistrat més antic de la sala penal i, per tant, relleu davant el tribunal del judici del procés.

Més canvis al tribunal

A banda de canviar la presidència del tribunal del judici, també caldrà que entri un magistrat més a configurar el tribunal responsable de jutjar els líders independentistes. Juntament amb Marchena, el tribunal està format per Andrés Martínez Arrieta (el més antic), Antonio del Moral, Luciano Varela, Juan Ramón Berdugo, Ana Fer-rer i Andrés Palomo. Ara, caldrà que entri un nou magistrat de la sala segona que, a més, no pot haver tingut cap relació anterior amb la causa ni amb els recursos. Per tant, queden descartats -entre d'altres- Carmen Lamela (que ha intruït el cas a l'Audiència Nacional) i Julián Sánchez Melgar, exfiscal de l'Estat. Això deixa sobre la taula dos noms: Susana Polo i Eduardo de Porres, que tots dos van ingressar a la sala el 24 de juliol. Com que Polo va ingressar un any abans a la carrera judicial, seria l'escollida per substituir Marchena i incorporar-se al tribunal.

El canvi de Marchena també pot alterar la configuració del tribunal entre progressistes i conservadors. Antonio del Moral i Berdugo són membres de l'Associació Professional de la Magistratura (APM) -de caire conservador. Entre el tribunal hi ha jutges de caire progressista com Ana Ferrer (de Jutges per la Democràcia) i, si es confirma la seva entrada, també Susana Polo. El CGPJ també haurà d'escollir el substitut com a president de la sala penal i caldrà obrir un concurs. Per tant, el seu relleu serà més lent.

Amb tot, la vasculació del tribunal d'aquesta causa cap a posicions més progressistes no ha de ser determinant a l'hora de demanar penes per rebel·lió -tal com demana la Fiscalia- o per sedició -com sol·licita l'Advocacia de l'Estat- per a l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras i la resta de processats en la causa del procés, segons les mateixes fonts, que destaquen la vàlua jurídica de tots els juristes que formaran la sala que enjudiciarà aquest assumpte.

Llicenciat en Dret per la Complutense de Madrid, Martínez Arrieta va ingressar a la carrera judicial el 1979 i va tenir com a primer destí el jutjat de primera instància d'Azpeitia. El març del 1980 va ser escollit vocal del Consell General del Poder Judicial (fins al 1983) i va cessar quan va ascendir a magistrat. Va reingressar al jutjat de Móstoles i al d'instrucció numero 11 de Madrid i, posteriorment, el 1986 es va incorporar com a magistrat a l'Audiència de Madrid. Dos anys més tard, va ser designat magistrat del gabinet tècnic del Tribunal Suprem i el 1998 es va convertir en el magistrat més jove d'accedir al Suprem quan va entrar a la sala segona als 43 anys. A més, ha estat el fundador de l'associació judicial Francisco de Vitòria.