L'expresident de la Generalitat Artur Mas va prometre ahir que «no defallirà» malgrat els «intents de destrucció personal», després de la condemna del que va rebatejar com «tribunal de venjança» sobre el 9-N, una sentència que ha admès que «fa mal» però no els fa «por».

Mas va comparèixer ahir als jardins del palau Robert, flanquejat pels exconsellers Joana Ortega, Francesc Homs i Irene Rigau, a més d'altres condemnats pel Tribunal de Comptes a pagar gairebé cinc milions d'euros gastats per la Generalitat en la consulta sobiranista del 9-N del 2014.

Els condemnats, va recalcar Mas, no només recorreran la sentència, sinó que afronten aquesta situació amb «enteresa, serenitat, fermesa i convicció», i no amb «resignació ni defalliment: si algú pensa que fent-nos mal d'aquesta manera ens desmoralitzarem o ens enfonsarem, van molt equivocats», va advertir.

«Ens fan mal, però no ens fan por», va advertit l'expresident, que va afirmar que el seu «gran pecat» va ser actuar «en conseqüència i amb coherència» amb allò que els catalans havien votat a les eleccions i «tirar cap endavant».

Així, al costat també d'Eduard Pujol i Eusebi Campdepedrós en representació de JxCat, va assegurar que, malgrat les conseqüències sofertes, tornaria a convocar una votació com la del 9-N, perquè el Govern que liderava va actuar «amb convicció, coherència i sentit democràtic», convençut que feia «un bon servei a la democràcia i a Catalunya».

Mas va titllar la condemna d'«aberració, fins i tot nyap», un «abús total de les normes» que el Tribunal de Comptes s'ha «saltat a la torera», ja que s'ha limitat, segons el seu parer, a seguir «els dictats que es van fer» des de l'Executiu del PP.

Es va preguntar, en aquest sentit, «què es podia esperar» quan la magistrada que ha redactat la sentència ha estat Margarita Mariscal de Gante, ministra de Justícia en el primer govern de José María Aznar.

Va sostenir que un procés com l'independentista té «danys col·laterals» -entre els quals va citar aquesta condemna o la presó dels líders independentistes- que són «intents clars de destrucció personal, intents de repressió i de persecució, és a dir, de venjança».

Però «per molts avisos a navegants que hi hagi», el «moviment sobiranista» no es «diluirà», va indicar. Mas va afirmar que el suport mostrat de forma personal per l'actual president català, Quim Torra, i el també expresident Carles Puigdemont, així com el de les entitats independentistes fa que el «mal» causat sigui «menor» i les «ganes de seguir lluitant, més grans».

L'expresident va recordar, també, que la Generalitat, «la teòrica perjudicada per aquestes irregularitats», no reclama als condemnats «ni un sol euro», de la mateixa manera que el poder judicial no va moure «ni un sol dit» per impedir que la consulta del 9-N es dugués a terme.

Mas va defensar que, convocant aquestes votacions, el Govern de la Generalitat «va posar la cara per molts» ciutadans, inclosos els que no són independentistes, ja que el que buscava l'Executiu era que la gent «fos consultada».