El PSOE-A guanyaria les eleccions autonòmiques del proper 2 de desembre a Andalusia amb el 37,41% dels vots i entre 45 i 47 escons, 18,07 punts davant d'Endavant Andalusia -confluència que integra Podem i IU-, que se situaria segona en estimació de vot, encara que amb 20 diputats, pràcticament els mateixos que obtindrien el PP-A i Ciutadans -entre 22 i 20 cadascun-, segons l'enquesta «Preelectoral eleccions autonòmiques 2018. Comunitat Autònoma d'Andalusia», publicada ahir pel Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS).

El PP-A i Cs empatarien en nombre d'escons -entre 20 i 22 cadascun-, amb el 18,66% de sufragis per als populars i el 18,55% per al partit taronja, mentre que Endavant Andalusia obtindria el 19,34% dels vots i 20 diputats al Parlament autonòmic, d'acord amb aquest mateix estudi, consultat per Europa Press.

A més, el CIS preveu l'entrada de Vox al Parlament andalús amb un diputat i el 3,17% dels vots. La majoria absoluta a la Cambra està fixada en 55 escons.

Es tracta d'un baròmetre sobre intenció de vot per a les eleccions andaluses del 2 de desembre elaborat amb 4.895 entrevistes, que arriba abans que arrenqui la campanya sobre aquests comicis programada per a aquest proper divendres 16 de novembre.

D'acord amb aquest sondeig, el PSOE-A repetiria com a força més votada en les eleccions autonòmiques i guanyaria gairebé dos punts percentuals de suport obtingut respecte als comicis del març del 2015, i podria igualar els 47 escons de què disposa actualment.

En les eleccions autonòmiques del 22 de març del 2015, darrere del PSOE-A es van situar el PP-A, amb el 26,76% dels vots i 33 diputats; Podem, que va acumular el 14,84% dels sufragis i 15 diputats; Cs, que va obtenir nou escons i el 9,28% dels vots, i IULV-CA, que va aconseguir cinc diputats i el 6,89% dels vots.

Les reaccions

La presidenta de la Junta d'Andalusia i candidata a la reelecció, Susana Díaz, ha assenyalat aquest dimecres que afronta aquestes eleccions autonòmiques amb «il·lusió» i «ganes» i que la seva enquesta és «la del 2 de desembre, el que vulguin els andalusos». Díaz va fer aquestes declaracions als periodistes durant una visita a Baza (Granada) minuts abans que sortís l'enquesta del CIS.

El president del PP-A i candidat a la Presidència de la Junta d'Andalusia per la formació popular, Juanma Moreno, va assegurar que, «el CIS si tenia prestigi tenia, l'ha dinamitat en el dia d'avui». «Un nou fake'dels nombrosos que tindrem en campanya», va assegurar Moreno, abans de participar en un fòrum sobre sanitat a Màlaga, convocat pel partit en el qual participen sindicats i col·lectius del sector.

La coordinadora general de Podem Andalusia i candidata d'Endavant Andalusia a la Presidència de la Junta, Teresa Rodríguez, va remarcar que l'enquesta publicada ahir posa de manifest que la confluència que formen el partit morat i IULV-CA amb altres formacions de tall andalusista és «l'única força amb capacitat de créixer» perquè «no té sostre», al mateix temps que va considerar que la campanya serà «crucial» per convèncer l'electorat.

Per la seva banda, el portaveu de Ciutadans a Andalusia i candidat a la Presidència de la Junta, Juan Marín, va assegurar que l'enquesta del CIS demostra que la formació taronja és «el vot útil per posar fi a als 40 anys del PSOE-A i obrir una nova etapa «davant d'un PP-A en caiguda lliure, que es troba en el pitjor resultat de la seva història».