14 de novembre de 2018
14.11.2018
Judici per les lesions de l'1-O

Quatre policies justifiquen els cops de porra de l'1-O per trobar-se davant «una massa organitzada i violenta»

Els agents han declarat com a investigats per l'actuació en tres escoles de Barcelona

14.11.2018 | 18:04
Grup de suport als policies investigats per l´1-O

Quatre policies nacionals han declarat aquest dimecres que els cops de porra que es van donar a l'escola Dolors Monserdà-Santapau de Barcelona van ser "proporcionals", davant d'una "massa organitzada i violenta". Així, segons han dit al Jutjat d'Instrucció número 7, van actuar seguint les ordres dels seus superiors, per tant, per "obediència deguda", i actuant en "legítima defensa" davant de votants que portaven, per exemple, cascos de moto i paraigües, o que els haurien mossegat i retorçat els dits.

Aquest dilluns han declarat com a investigats un inspector en cap que va actuar a l'escola Dolors Monserdà, a la carretera de Vallvidrera, i a l'Infant Jesús, al barri de Sant Gervasi, un inspector que va actuar a l'escola FEDAC d'Horta, i un inspector i un agent que van actuar a la Dolors Monserdà. Només al Dolors Monserdà es van usar les porres, mentre que als altres dos col·legis els agents només van arrencar a la força alguns ciutadans, però es van retirar quan els van negar més reforços. Només han volgut respondre les preguntes del magistrat instructor, el fiscal i l'advocat de l'estat.

Segons fonts jurídiques, els investigats han explicat que dos dies abans del referèndum es van donar certes instruccions i cada unitat va rebre un llistat amb les escoles on podrien haver d'intervenir. No obstant, les mateixes fonts asseguren que els agents també tenien un sistema de comunicació paral·lel i alternatiu a l'oficial per on rebien ordres que no han quedat registrades.

L'inspector en cap de l'Infant Jesús i el Dolors Monserdà ha explicat que no existeix cap protocol concret sobre l'ús de la porra per part dels antiavalots de la Policia Nacional, i que aquesta s'usa si ho manen els superiors o l'agent actua en legítima defensa. No obstant, un agent ha explicat que s'usa segons el criteri de cada policia si veu amenaçada la seva integritat física. Les acusacions asseguren que sí que existeix un protocol que prohibeix donar cops de porra per damunt la cintura.

L'inspector i l'agent del Dolors Monserdà han assegurat que van rebre ordres dels seus superiors per usar les porres i que van actuar per "obediència deguda". En tot cas, han assegurat que l'actuació va ser proporcional. De fet, han dit que alguns votants van atacar els agents amb paraigües i cascos de moto, mossegant-los o torçant-los els dits, i que van passar "por". No obstant, no consta cap informe mèdic amb lesions d'aquest tipus per part dels agents, que anaven completament coberts i amb guants protectors.

Per "netejar el perímetre de seguretat", la unitat Raya, procedent de Galícia, va avisar amb megàfons que intervindrien. A continuació van actuar i, entre altres lesions, van donar un cop de puny a una votant que prèviament havia intentat agredir un agent, i una altra va ser arrossegada mentre l'agafaven per la boca perquè estava "nerviosa" i no la podien agafar pels braços. Segons un dels interrogats, van aplicar l'anomenada tècnica Atemi de les arts marcials, que consisteix en donar cops ràpids i secs en diversos punts del cos i actuar sobre punts de dolor.

Divendres estan previstes les declaracions de tres policies que van intervenir a l'escola Àgora de Nou Barris.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit