El president de la Generalitat, Quim Torra, ha fet una crida des de Sant Sebastià per crear un "front democràtic" perquè catalans, bascos, gallecs, mallorquins i valencians "sumin esforços" de cara a les eleccions europees del maig que ve. En una conferència al Kursal Donostia (Sant Sebastià) organitzada per la plataforma Gure Esku Dago, aquest dimecres al vespre, Torra ha afirmat que en el camí de la "recuperació de la sobirania" Catalunya i Euskadi poden ajudar-se per vèncer "l'autoritarisme espanyol". Així mateix, el president del Govern ha recomanat al sobiranisme basc que estableixi una "coordinació estable amb objectius compartits" perquè només la "transversalitat, generositat i unitat" han portat Catalunya "més lluny que mai, a les portes d'una República independent".

Torra ha asseverat que cal posar en marxa un "front democràtic" que defensi "totes les llibertats", inclòs el dret a l'autodeterminació, davant d'una "regressió" de l'Estat que afecta tothom, segons ha dit. En aquest sentit, el president ha apuntat que aquest "front" pot tenir una "plasmació molt clara" en el marc dels comicis europeus, i ha llençat diverses preguntes a l'auditori del Kursaal: "Podem portar la veu llibre dels pobles a l'Europa dels estats? Podem fer sentir el clamor de la sobirania i democràcia al Parlament Europeu? Podem trobar-nos bascos, catalans i gallecs i avançar tots a la vegada per fer escoltar les nostres veus a la Unió Europea?". En la mateixa línia, Torra ha conclòs: "Junts som més forts, junts serem més lliures".

Torra ha aprofitat l'escenari per asseverar que el dret a l'autodeterminació "no és negociable" i que, per tant, Euskadi també l'ha d'exigir. El president de la Generalitat ha animat els sobiranistes bascos a lluitar-hi, amb el coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, a primera fila -amb qui s'ha reunit prèviament.

L'acte ha omplert el Kursaal de Sant Sebastià, amb més de 1.800 persones, que s'han aixecat durant la conferència de Torra per exigir la "llibertat" dels presos independentistes catalans. A la conferència hi han assistit el portaveu de JxCat, Albert Batet; el portaveu adjunt, Eduard Pujol; i la diputada Aurora Madaula -i una de les impulsores de la Crida.

També hi han anat autoritats de la política basca com Markel Olano, Eider Mendoza, Imanol Lasa i Xabier Barandiaran (Diputació Gipuzkoa); Joseba Egibar, i Maria Eugenia Arrizabalaga (EAJ-PNV); el propi Otegi i Maddalen Iriarte (EH Bildu); Arkaitz Rodriguez (Sortu) i Angel Oiarbide (Gure Esku Dago).