FAADA, una fundació privada i sense ànim de lucre dedicada a l'apadrinament i rescat d'animals salvatges i de companyia, reclama el comís del lleó Simba que viu amb una família a Sant Jaume de Llierca (Garrotxa) en una finca de 10 hectàrees. Ja fa mesos que van expressar el seu desacord per tenir un animal d'aquesta espècie amb uns particulars però ara han denunciat que la propietària està publicant fotografies eròtiques despullada i a sobre de l'animal. En un comunicat, posen en dubte les condicions amb les que viu el felí, tot dient que "no s'atenen les necessitats bàsiques" de comportament d'un "animal salvatge potencialment perillós". Expliquen que el juliol passat ja van demanar una inspecció de les instal·lacions a la Generalitat, que va concloure que els propietaris disposaven dels permisos necessaris. Reclamen que la normativa vigent inclogui el benestar dels animals salvatges que viuen en captivitat. "No he fet res il·legal", ha assenyalat per la seva banda la propietària.

Des de FAADA lamenten que l'estiu passat els mitjans s'omplissin d'imatges del lleó Simba convivint amb la família a Sant Jaume de Llierca (Garrotxa). Es veia com "els amos abraçaven l'animal, se'l posaven al llit amb ells i passejaven amb ell per la cuina de casa". Des de fa uns dies la situació s'hauria agreujat, al seu entendre, perquè la propietària l'ha utilitzat per fer-s'hi fotografies de caràcter eròtic. "S'ha convertit en el protagonista involuntari de sessions fotogràfiques en les que la mestressa de l'animal s'ajeu completament despullada a sobre d'ell en diferents posicions", afirmen en el comunicat.

Els animalistes reclamen que es comissi l'animal i que passi a un centre d'acollida. Entre altres aspectes, posen en dubte que les "necessitats bàsiques" de comportament de l'animal estiguin garantides en l'habitatge d'un particular i posen de manifest els "riscos altíssims per a les persones".

Expliquen que el juliol passat van demanar a la Generalitat una inspecció de les instal·lacions i que els Agents Rurals van constatar que disposaven dels permisos necessaris. També van explicar que se'ls va informar que l'animal havia de quedar-se al recinte autoritzat com a nucli zoològic, una condició que segons els animalistes haurien incomplert perquè han publicat fotografies fora del recinte.

Els animalistes també posen en dubte el projecte de santuari que havien explicat els amos tot dient que "en un santuari no estan permeses les interaccions directes entre humans i animals salvatges més enllà de les estrictament necessàries" perquè l'objectiu final és garantir el seu benestar. "S'han d'adequar els espais segons l'hàbitat natural de les espècies; ni és, ni de lluny, passejar-los per la cuina o fer sessions fotogràfiques eròtiques amb ells", assenyalen.

Finalment, reclamen a la Generalitat que modifiqui la normativa que recull les mesures necessàries per tenir animals salvatges en captivitat del 1991 i que s'hi inclogui el benestar dels animals per evitar situacions com la del lleó Simba.

La propietària del lleó, indignada per la denúncia

El comunicat que ha fet l'entitat animalista FAAD ha indignat la propietària del lleó. En declaracions a l'ACN, Mada ha volgut precisar que a les fotografies on se la veia amb Simba despullada eren de mesos abans que vinguessin els Agents Rurals a comprovar les instal·lacions. I ha assegurat que, des de llavors, l'animal està dins el seu recinte i no entra a la casa seguint les indicacions que li van fer.

També s'ha mostrat molt molesta per la qualificació de fotografies "eròtiques" tot dient que ella va nua a casa seva com a forma de vida i que era una instantània captada al natural. Pel que fa a la seguretat i permisos, assegura que "compleixen totes les normatives" i ha acusat la FAAD de voler fer-se publicitat obrint polèmiques que no s'ajusten a la realitat.