Quatre policies nacionals van declarar ahir que els cops de porra que es van donar a l'escola Dolors Monserdà-Santapau de Barcelona van ser «proporcionals», davant d'una «massa organitzada i violenta». Així, segons van dir al Jutjat d'Instrucció número 7, van actuar seguint les ordres dels seus superiors, per tant, per «obediència deguda», i actuant en «legítima defensa» davant de votants que portaven, per exemple, cascos de moto i paraigües, o que els haurien mossegat i retorçat els dits.

Ahir van declarar com a investigats un inspector en cap que va actuar a l'escola Dolors Monserdà, a la carretera de Vallvidrera, i a l'Infant Jesús, al barri de Sant Gervasi, un inspector que va actuar a l'escola FEDAC d'Horta, i un inspector i un agent que van actuar a la Dolors Monserdà. Només al Dolors Monserdà es van usar les porres, mentre que als altres dos col·legis els agents només van arrencar a la força alguns ciutadans, però es van retirar quan els van negar més reforços. Només van voler respondre les preguntes del magistrat instructor, el fiscal i l'advocat de l'estat.

Segons fonts jurídiques, els investigats van explicar que dos dies abans del referèndum es van donar certes instruccions i cada unitat va rebre una llista amb les escoles on podrien haver d'intervenir. No obstant, les mateixes fonts asseguren que els agents també tenien un sistema de comunicació paral·lel i alternatiu a l'oficial per on rebien ordres que no han quedat registrades.

En legítima defensa

L'inspector en cap de l'Infant Jesús i el Dolors Monserdà va explicar que no existeix cap protocol concret sobre l'ús de la porra per part dels antiavalots de la Policia Nacional, i que aquesta s'usa si ho manen els superiors o l'agent actua en legítima defensa. No obstant això, un agent va explicar que s'usa segons el criteri de cada policia si veu amenaçada la seva integritat física. Les acusacions asseguren que sí que existeix un protocol que prohibeix donar cops de porra per damunt de la cintura.