El president de la Generalitat, Quim Torra, s'ha reunit amb el lehendakari, Iñigo Urkullu, al Palau d'Ajuria Enea (Vitòria-Gasteiz) aquest dimecres al migdia. Es tracta de la primera trobada oficial entre els dos dirigents. El president del Govern ha regalat a Urkullu el llibre de la història del 600 anys del Palau de la Generalitat. Al seu torn, el lehendakari ha entregat a Torra una memòria USB amb informació i dades de l'executiu basc, un escut del govern Jaurlaritza amb fusta de roure, i un llibre del premi nacional de Literatura Kirmen Urribe sobre la història del poble basc, traduït a l'anglès, francès, castellà i euskera. A l'arribada al Palau d'Ajuria Enea un grup de set persones han rebut Torra amb una pancarta: "Deixa Euskadi tranquil. Colpistes fora", i una bandera espanyola i una ikurriña pintades.

Un cop finalitzi la trobada Torra i Urkullu faran una compareixença conjunta davant la premsa. D'altra banda, a les 17:15 el president del Govern es reunirà amb representants de la plataforma Demokrazia Bai, a Donosti. A les 18:45 Torra es reunirà amb el coordinador general de Bildu, Arnaldo Otegi, al Palau de Congressos Kursaal, on posteriorment pronunciarà la conferència 'Catalunya: sobirania, democràcia i llibertat', organitzada per l'entitat 'Gure Esku Dago', a partir de les 19:00 hores.

Aquesta plataforma cívica fundada el 2013 vol activar el procés polític basc, s'emmiralla en l'ANC. Precisament Donostia celebrarà aquest diumenge una consulta sobre el dret a decidir d'Euskadi -convertint-se així en la primera capital del país a dur-la a terme-, sota la pregunta: "Vols que la ciutadania basca decideixi el seu futur polític per si mateixa i lliurement?". El mateix diumenge es faran consultes simultànies en d'altres municipis d'Euskal Herria.

A la conferència del Kursaal hi assistirà una delegació independentista catalana, encapçalada per la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie; i del vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri. També hi aniran els diputats de JxCat Albert Batet, Eduard Pujol i Aurora Madaula; els líders d'ERC a Madrid, Gabriel Rufián i Joan Tardà; i la secretària nacional de la CUP Aina Delgado.