La portaveu dels comuns al Parlament de Catalunya, Jéssica Albiach, va explicar ahir després de la reunió de l'Espai de Diàleg que surten «sense respostes» sobre «l'estratègia» que vol dur a terme el Govern. «Volem saber quina és l'estratègia del Govern», va reclamar Albiach al president de l'Executiu, Quim Torra, després «d'agrair-li» haver convocat la reunió. La portaveu dels comuns va defensar que el «pacte de claredat» -que inclou un referèndum vinculant- que el seu grup va presentar a la reunió és «la solució» per a Catalunya, davant d'un full de ruta que considera fallit com la via unilateral o la proposta de recuperar l'Estaut, que diu que defensa el PSC.

Per la seva banda, el líder del PSC-Units, Miquel Iceta, va demanar ahir al president Quim Tor-ra deixar les «dreceres» i apostar per propostes que sumin una «àmplia majoria de dos terços» al Parlament, i va destacar que és «més factible» millorar l'Estatut i després votar-ho en referèndum que no el dret d'autodeterminació.

El nucli del conflicte

El portaveu de JxCat al Parlament, Albert Batet, va constatar ahir que l'acord amb el PSC i els comuns està lluny i els va insistir que «el nucli del conflicte és l'exercici del dret a l'autodeterminació». Va retreure que el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, no assegurés que el Govern d'Espanya no tornaria a aplicar l'article 155 de la Constitució, va exigir que el diàleg amb l'Executiu central «sigui efectiu i no retòric», i va demanar reflexionar sobre la posició de llibertat en la qual es troba cada actor.

El líder d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià, va reclamar una solució política a l'actual situació de Catalunya «que passi per les urnes» i va celebrar que altres formacions com CatECP facin les seves propostes perquè els catalans puguin decidir el seu futur, però no va compartir el pacte de claredat que van posar sobre la taula els comuns.

Grans consensos

ERC vol que aquesta taula de diàleg traslladi els grans consensos socials a grans acords polítics: «Per tant, treballar per una solució política a un conflicte polític. Per tant, treballar per exercir el dret a l'autodeterminació». ERC considera que la Mesa de Diàleg reobre «la gran via dels consensos» que generalment s'han produït a Catalunya, encara que Sabrià va reconèixer les «moltíssimes diferències» que separen ara mateix els principals partits, tot i que també «petits consensos» i la voluntat de celebrar més trobades com la d'ahir.