El ministre de Cultura, José Guirao, en representació dels ministeris de Cultura i Hisenda; el president de la comissió executiva del Patronat de la Muntanya de Montserrat, Joan Rigol; i el director de la Fundació Abadia de Montserrat 2025, Carles Riba, van signar ahir a l'abadia de Montser-rat el conveni per posar en marxa la Fundació Abadia de Montserrat 2025, l'ens encarregat de donar forma a la celebració del mil·lenni del conjunt monumental benedictí català.

El conveni detalla una exempció fiscal de fins al 90% per a totes aquelles empreses i particulars que d'alguna manera vulguin participar en el mecenatge dels diferents actes que tindran lloc en el marc de la celebració. Les exempcions per a esdeveniments considerats d'excepcional interès públic s'emmarquen en la Llei 49/2002, de 23 de desembre.

A l'acte també van assistir-hi la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, i l'abat de Montserrat, Josep M. Soler, en representació de l'ordre del monestir.

«Un aniversari excepcional»

En declaracions als mitjans de comunicació, el ministre de Cultura va destacar el caràcter d'un «aniversari excepcional». En aquest sentit, Guirao va remarcar que «molt poques coses a l'Estat espanyol fan 1000 anys».

Guirao va celebrar la qualitat de la col·lecció del museu, després d'una visita guiada, juntament amb la resta d'autoritats.

En respostes a aquest mitjà, el ministre va explicar que el ministeri no col·laborarà directament en el projecte de celebració del mil·lenni: «La política del ministeri és, primer, parlar de projectes i, després, si escau, finançar-los». El ministre també va valorar l'exemple de l'abadia, que ha estat capaç de «mantenir-se en el temps».

Segons el director de la Fundació Abadia de Montserrat 2025, Carles Riba, s'estan dibuixant les propostes i activitats que formaran part de la celebració:«El col·lectiu de l'abadia ha de decidir les activitats que s'hi portaran a terme. Des de la fundació serem proactius en les propostes. Una de les accions serà la restauració de l'edifici de Santa Maria, futur centre de cultura de Montserrat, el paper del qual serà acollir a tothom que arribi a l'abadia».

Riba, a més, va detallar: «L'abadia vol ser un centre de recepció i informació, i pot ser que contempli acollir tres museus més: un sobre la Mare de Déu, un altre sobre la història i un altre que acollirà l'exposició arqueològica sobre l'orient bíblic feta pel Pare Ubach», que actualment és una part de l'exposició permanent del Museu de Montserrat.