La pluja intensa i ininterrompuda que ha caigut en les darreres hores i el temporal marítim de llevant amb fort onatge que afecta les comarques gironines complica la circulació i ha fet créixer el cabal de rius i rieres. Davant d'això, Protecció Civil manté l'alerta de l'Inuncat, ha recomanat als municipis de l'Empordà, el Gironès i la Selva afectats per les pluges que activin els seus plans d'emergència municipal i demana a la població que s'evitin rius, rieres, passos a nivell i zones inundables.

Segons el Servei Català de Trànsit (SCT) hi ha 13 carreteres tallades per inundacions. Són la C-252 al seu pas per Far d'Empordà i Vilabertran, C-31 a Sitges, la GI-633 a Sant Jordi Desvalls, la GI-674 a Caldes de Malavella, la GI-681 a Tossa de Mar, la GIV-6024 a Cabanes, la GIV-6212, la GIV-6213 a Fortià, la GIV-6424 a Flaçà, la GIV-6701 a Sant Martí Vell, la GIV-6741 a Cassà de la Selva, la GI-600 a Tordera i la C-253 a Calonge. Paral·lelament, a la C-35 a Maçanet de la Selva hi ha un carril tallat per obstacles a la via i a la C-38 a Molló es dóna pas alternatiu als vehicles dels dos sentits de la marxa per un accident.

El telèfon d'emergències 112 ha rebut fins aquest diumenge al matí 151 trucades per les fortes pluges i el temporal marítim de llevant. La majoria d'avisos s'han rebut de l'Alt Empordà (38), el Gironès (31), la Selva (26), el Baix Empordà (23), el Maresme (15) i el Pla de l'Estany (6). Per municipis, Llagostera n'ha registrat 22, Figueres 10, Caldes de Malavella 10, Tordera 8, Vilafant 6, Calonge 6, Lloret de Mar 5 i Vilamalla 4. D'aquests avisos, els Bombers de la Generalitat han atès entre les vuit del vespre i les 10 del matí 142 serveis relacionats amb la pluja a les comarques de gironines, dos a la regió metropolitana centre i dos a la regió metropolitana sud.

Un vehicle atrapat a Caldes i 1.433 veïns de Llagostra sense llum

Entre els serveis atesos pels Bombers destaca una sortida a Caldes de Malavella, on un vehicle ha quedat atrapat en un pas inundable de la urbanització de Malavella Parc aquest diumenge a quarts de quatre de la matinada. Els efectius han ajudat a sortir del cotxe el conductor, que ha sortit il·lès. Paral·lelament, com a mesura preventiva, els Bombers han evacuat aquest diumenge al matí una residència de disminuïts de Far d'Empordà per la seva proximitat al riu Manol. Els 23 interns i els 5 monitors del centre han estat traslladats a una residència del centre de Figueres.

A Llagostera, el temporal ha deixat 1.433 veïns del municipi sense llum.

Les precipitacions d'aquesta nit han superat els 100 l/m2 al Baix Empordà i també han estat abundants a l'Alt Empordà, Gironès i la Selva, provocant l'augment del cabal dels rius i rieres d'aquestes comarques. Segons Protecció Civil, cal estar molt atents a l'evolució dels rius Manol, Daró, Onyar, la Muga, Tordera i la riera Gotarra.

L'Agencia Catalana de l'Aigua ACA ha informat del creixement del cabal d'aquests rius que pot afectar els trams baixos, guals i fins i tot el desbordament de la llera en algun punt. El cabal pot continuar augmentant si persisteixen les pluges.

El temporal marítim i les precipitacions persistiran

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya es preveu que es mantingui l'episodi de temporal marítim de llevant que afectarà a tot el litoral. Les previsions de les pluges indiquen que hi haurà superacions de llindars d'intensitat de pluja (20 litres/m2 en 30 minuts). Aquestes precipitacions que han estat afectant durant tota la nit l'extrem nord aniran avançant cap al sud cap a la Catalunya Central, litoral i prelitoral de Barcelona.

Des de migdia i durant tota la tarda es preveu que aquest episodi doni precipitacions importants a tot el litoral de Barcelona, Tarragona i Terres de l'Ebre. Els xàfecs persistiran durant la nit de diumenge a dilluns a Terres de L'Ebre i aniran localment acompanyats de tempesta i possiblement de calamarsa o pedra petita.

Protecció Civil de la Generalitat aconsella no romandre a les lleres, rius i guals i evitar travessar rieres i torrents a les zones afectades perquè, encara que semblin portar poc cabal, aquest es pot incrementar de forma sobtada.