El president de la Generalitat, Quim Torra, va assegurar ahir que no hi ha «alternatives» i que cal «avançar» en fer efectiva la república. Durant la cloenda de la vintena assemblea de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), a Sant Celoni, i després de l'Espai de diàleg d'aquest divendres, Tor-ra va afirmar que, en haver estat «tan a prop» de la llibertat, ara no «ens podem acontentar amb el 24% o el 72,5% de llibertat» perquè «ja no ens valen molles ni pans, sinó que volem el forn sencer».

En aquest sentit, el cap de l'Executiu va situar les properes eleccions municipals com un pas «essencial» per fer efectiva la república i va donar suport als «alcaldes del primer d'octubre» per guanyar els comicis.

El president va començar la seva intervenció agraint als alcaldes i alcaldesses haver «estat al costat» de les institucions catalanes. Així, va mostrar-se convençut que hi «tornaran a ser» en cas que sigui necessari. «Us vull donar les gràcies per ser els alcaldes del primer d'octubre. Sou i sereu els batlles de la llibertat, la millor garantia per culminar el repte que tenim de fer efectiva la república», va constatar.

Tot seguit, Torra va parlar dels que, al seu entendre, són els tres grans consensos del país: els valors republicans, la no tolerància a la repressió i a la judicialització contra decisions polítiques «defensades sense violència» i l'exercici del dret a l'autodeterminació. En aquest punt, va fer una crida a deixar de banda les «discrepàncies» i a vetllar pel «prestigi» de les institucions catalanes i del món local.

Saldoni vol pressupostos

Per la seva banda, el president de l'Associació Catalana de Muncipis, David Saldoni, va explicar que a l'assemblea s'ha parlat de la llei de territori, del decret menjador, de les escoles bressol i els pagaments de 0 a 3 anys, del pla d'inversions per al món local, dels menors no acompanyats i d'altres qüestions que els «afecten dia rere dia». Per això, va dir que des de l'ACM es volen buscar «comuns denominadors» entre ajuntaments per posar temes de l'agenda local damunt la taula.

Per això, va demanar al president Torra que cal que el Parlament aprovi uns pressupostos catalans per al 2019.