El portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, ha assegurat als seus companys de cambra que controlaran la Sala Segona del tribunal Suprem (el tribunal que ha de jutjar l'1-O) "des de darrere". Cosidó justifica en un xat de Whatsapp amb els senadors populars avançat pel diari digital 'El Español' el pacte amb el PSOE per configurar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), de forma que els populars tenen nou vocals i la presidència i els socialistes els altres deu vocals. "En altres paraules, obtenim el mateix numèricament però posem un president excepcional, un gran jurista amb una capacitat de lideratge i autoritat perquè les votacions no siguin 11-10, sinó properes al 21-0. I a més controlant la sala segona des de darrere i presidint la sala 61", subratlla. El propi Cosidó ha assegurat a la premsa que que s'ha interpretat "malament" el seu whatsapp tot i que ha admès que el llenguatge que ha emprat no és "afortunat".

"Ha estat una jugada estupenda que he viscut des de primera línia. Ens jugàvem les renovacions futures de dos terços del Suprem i centenars de nomenaments en el Poder Judicial, vitals per al PP i per al futur d'Espanya", diu el popular en el seu missatge i recorda que la sala segona, la Penal, és l'única competent per jutjar diputats, senadors i membres del govern, i que la 61 és la sala especial que té entre les seves atribucions il·legalitzar partits polítics, com en el cas d'Herri Batasuna, apunta. Pel que fa a alguns vocals que corresponen als socialistes, com José Ricardo de Prada, que va jutjar el cas Gürtel, Cosidó al·lega que el pacte previ amb el PSOE suposava no posar vetos a noms per no eternitzar la renovació. "En qualsevol cas, treure a De Prada de l'Audiència Nacional és bo, millor de vocal que posant sentències contra el PP", etziba.

ERC i Podemos demanen la dimissió de Cosidó

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha exigit aquest dilluns la dimissió immediata del portaveu del PP al Senat pel seu whatsapp publicat sobre el Tribunal Suprem, cosa que la republicana considera "un nou escàndol" que afecta el poder judicial. "En qualsevol Estat democràtic aquesta persona ja hagués dimitit. Per dignitat democràtica, que dimiteixi ja del càrrec o que el PP el destitueixi de portaveu", ha reclamat en roda de premsa després de reunir-se la direcció del partit independentista.

El secretari d'Organització i Acció de Govern, Pablo Echenique, ha exigit també la dimissió de Cosidó. "Aquestes dues informacions són més que suficients per exigir no només que Cosidó dimiteixi com a portaveu al Senat sinó que també deixi l'acta", ha assegurat durant la roda de premsa que ha ofert a la seu del Podem costat de la coportaveu de l'Executiva , Noelia Vera.

Torra sobre el whatsapp: «No hi ha independència judicial ni imparcialitat»

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha criticat el missatge. En una publicació a Twitter recollida per Europa Press, Torra ha sostingut que aquest missatge evidencia que a l'Estat "no hi ha independència judicial, ni imparcialitat ni integritat". "Una altra evidència que a l'Estat espanyol la Justícia és un mercadeig entre el PSOE i el PP i que l'Estat de dret i les llibertats no estan garantits per a cap ciutadà", ha assegurat.

Bonvehí: «Anem d'escàndol en escàndol»

El president del PDeCAT, David Bonvehí, ha criticat el sistema judicial espanyol després del missatge. "Anem d'escàndol en escàndol", ha afirmat aquest dilluns en roda de premsa, després que el diari 'El Español' hagi publicat que Cosidó va enviar un missatge als senadors del PP en què afirmava que tenen controlada la Sala Segona del Tribunal Suprem.