El portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, va assegurar als seus companys de cambra que controlaran la sala segona del Tribunal Suprem (el tribunal que ha de jutjar l'1-O) «des de darrere». Cosidó justifica en un xat de Whatsapp amb els senadors populars avançat pel diari digital El Español el pacte amb el PSOE per configurar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), de forma que els populars tenen nou vocals i la presidència, i els socialistes, els altres deu vocals.

«En altres paraules, obtenim el mateix numèricament però posem un president excepcional, un gran jurista amb una capacitat de lideratge i autoritat perquè les votacions no siguin 11-10, sinó properes al 21-0. I a més controlant la sala segona des de darrere i presidint la sala 61», subratlla. El mateix Cosidó va assegurar a la premsa que que s'ha interpretat «malament» el seu missatge, tot i que va admetre que el llenguatge emprat no és «afortunat».

«Ha estat una jugada estupenda que he viscut des de primera línia. Ens jugàvem les renovacions futures de dos terços del Suprem i centenars de nomenaments en el poder judicial, vitals per al PP i per al futur d'Espanya», diu el popular en el seu missatge, i recorda que la sala segona, la penal, és lpúnica competent per jutjar diputats, senadors i membres del Govern, i que la 61 és la sala especial que té entre les seves atribucions il·legalitzar partits polítics, com en el cas d'Herri Batasuna, apunta. Pel que fa a alguns vocals que corresponen als socialistes, com José Ricardo de Prada, que va jutjar el cas Gürtel, Cosidó al·lega que el pacte previ amb el PSOE suposava no posar vetos a noms per no eternitzar la renovació. «En qualsevol cas, treure a De Prada de l'Audiència Nacional és bo, millor de vocal que posant sentències contra el PP», etziba.

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, va exigir ahir la dimissió immediata del portaveu del PP al Senat pel seu missatge publicat sobre el Tribunal Suprem, cosa que la republicana considera «un nou escàndol» que afecta el poder judicial. «En qualsevol Estat democràtic aquesta persona ja hagués dimitit. Per dignitat democràtica, que dimiteixi ja del càrrec o que el PP el destitueixi de portaveu», va reclamat en roda de premsa després de reunir-se la direcció del partit independentista. El secretari d'Organització i Acció de Govern, Pablo Echenique, va exigir també la dimissió de Cosidó. «Aquestes dues informacions són més que suficients per exigir no només que Cosidó dimiteixi com a portaveu al Senat, sinó que també deixi l'acta», va assegurar.

El president de la Generalitat, Quim Torra, va sostenir a Tiwtter que aquest missatge evidencia que a l'Estat «no hi ha independència judicial, ni imparcialitat ni integritat». «Una altra evidència que a l'Estat espanyol la Justícia és un mercadeig entre el PSOE i el PP i que l'Estat de dret i les llibertats no estan garantits per a cap ciutadà», va assegurar.

El president del PDeCAT, el bagenc David Bonvehí, va afirmar que «anem d'escàndol en escàndol». El secretari d'Organització del PSC, Salvador Illa, va considerar «fora de lloc» qualsevol intent d'«interferir i controlar» el Suprem, després de fer-se públic el missatge del portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, en el qual aplaudeix l'acord segellat amb el PSOE per renovar el CGPJ.

D'altra banda, un grup d'eurodiputats d'ERC, PDeCAT, Podem i BNG va demanar a la Comissió Europea que actuï per «garantir» un «judici just» en el cas de l'1-O. En una pregunta parlamentària enviada ahir, els membres del Parlament Europeu pregunten a l'Executiu europeu si creu que «a Espanya es respecta la independència judicial».