Els "bots" van generar i promoure al Twitter contingut violent dirigit als partidaris de la independència de Catalunya en les dates al voltant l'1 d'octubre de 2017, la qual cosa va "exacerbar el conflicte social en línia", segons un estudi publicat aquest dimecres.

Els "bots", un programa informàtic que actua a les xarxes socials sense interacció humana i que alguns experts apunten que podria estar darrere de fins a un 15% de les interaccions a Twitter, haurien incrementat l'exposició a continguts "negatius i incendiaris en els sistemes socials en línia".

"Els nostres resultats mostren que els 'bots' sustenten cada facció de la perifèria de l'estructura de la xarxa social en línia en dirigir fonamentalment a influenciadors humans", van apuntar els autors de l'estudi, publicat per la revista científica Proceedings of the National Academy of Sciences ( PNAS).

"Els 'bots' tendeixen a dirigir-se a independentistes humans amb missatges que evocaven sentiments negatius i s'associaven etiquetes amb connotacions negatives", indica la publicació de l'estudi.

D'acord amb l'estudi dut a terme pels investigadors Massimo Stella (Fondazione Bruno Kessler), Emilio Ferrara (USC Information Sciences Institute), i Manlio de Domenico (Fondazione Bruno Kessler), les interaccions "bot a bot" no van ser influïdes per la polarització humana en relació al referèndum. En canvi, en les interaccions de bots cap a humans, sí. És a dir, els bots van promoure contingut generat per humans, que és susceptible a la polarització, han explicat.

Els investigadors van compilar dades procedents de Twitter entre el 22 de setembre i el 3 d'octubre de 2017, les dates immediatament anteriors i posteriors a la celebració del referèndum sobre la independència de Catalunya promogut pel Govern regional i declarat il·legal per la Justícia espanyola.