Quatre escopeters de la Policia Nacional imputats per la seva actuació l'1-O van al·legar ahir davant del jutge que van disparar pilotes de goma en un ús «progressiu i proporcionat» de la força mentre es replegaven perquè grups de votants els llançaven de tot en un clima d'«odi extrem».

Segons fonts judicials, davant el titular del jutjat d'instrucció 7 de Barcelona van comparèixer ahir com a investigats quatre escopeters de la Unitat d'Intervenció Policial (UIP) que l'1-O van disparar pilotes de goma als voltants de l'institut Ramon Llull de la capital catalana, on un home va perdre la visió en rebre un impacte.

Els quatre escopeters van admetre que van disparar pilotes de goma, encara que van subratllar que van fer un ús progressiu de la força i van al·legar que no haurien disparat si els concentrats no haguessin actuat amb una «gran agressivitat». En declaracions als periodistes, l'advocat Antonio Suárez-Valdés, que representa dos dels quatre agents que van comparèixer ahir, va opinar que els agents que van acudir al Ramon Llull van ser «brutalment agredits» i va posar en dubte que Roger Español fos lesionat per l'impacte d'una pilota.