21 de novembre de 2018
21.11.2018

La Generalitat s'obre a apujar impostos per negociar els comptes amb els comuns

El Govern català reclamarà uns 100 milions d'euros a l'Estat per la despesa que va generar el 155

20.11.2018 | 23:45
Elsa Artadi i Quim Torra, en la reunió d'ahir del Govern de la Generalitat

El Govern català està disposat a revisar determinats impostos per aconseguir el suport dels comuns als pròxims pressupostos de la Generalitat.

Dilluns, el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, va instar el Govern a impulsar una reforma fiscal progressiva si no s'aproven els Pressupostos Generals de l'Estat, per a així obtenir més recursos amb els quals sufragar les polítiques socials.

Després de la reunió d'ahir del Govern, la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, va dir que «no és una gran sorpresa» que els comuns «lliguin» la negociació pressupostària a les reformes fiscals que puguin acordar-se.

Artadi es va mostrar oberta a valorar aquesta possibilitat: «És qüestió d'asseure'ns, analitzar-ho i veure quin impacte pressupostari tindria en l'activitat econòmica i en les famílies».

«Hem revisat la nostra política fiscal cada any», va posar en relleu la portaveu del Govern, que ha explicat que la intenció és asseure's a negociar amb el grup parlamentari de Catalunya en Comú Podem «en els pròxims dies».

La idea és traslladar al Parlament el projecte pressupostari una vegada «estiguin encarrilades» les negociacions.

D'altra banda, el Govern va acordar ahir iniciar les actuacions necessàries per reclamar a l'Administració General de l'Estat «el rescabalament de l'import de la despesa que la Generalitat va haver d'assumir com a conseqüència directa de l'aplicació de l'article 155».

Artadi va recordar que el Govern va presentar fa una setmana un informe que recollia «les pèrdues directes» originades per la intervenció de l'autonomia catalana, que es va perllongar de final d'octubre del 2017 a juny del 2018.

El Govern no dona una xifra exacta de l'import que reclama: calcula que supera els 100 milions d'euros i que gran part dels diners que reclamarà seran els 25 milions de fons europeus que no es van poder aplicar durant el 155, va assegurar. Artadi va explicar que la Generalitat encarregarà al Comissionat per al Desenvolupament de l'Autogovern, autor de l'informe sobre el 155, que «coordini» els treballs necessaris per concretar aquesta reclamació.

El Govern català planteja reclamar compensacions per exemple per les despeses en indemnitzacions de treballadors acomiadats amb el 155; les cancel·lacions de contractes de lloguer i les despeses ocasionades per haver-se donat de baixa línies TIC.

També per haver-se donat de baixa les llicències de software de delegacions de la Generalitat a l'estranger que van ser tancades amb el 155 i de pèrdua de pressupostos previstos per fer front a inversions, compres, subvencions, convenis i campanyes que no es van poder realitzar.

D'altra banda, davant les especulacions sobre unes possibles eleccions generals coincidint amb els comicis municipals i europeus de maig, Artadi va dir que el Govern es manté «atent» i «a l'expectativa», encara que no el «sorprenen gaire aquests rumors» per la «debilitat» del Govern de Pedro Sánchez.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook