És de nit, circules per un carretera sense gaire il·luminació i de cop, un senglar! Tens mil·lèsimes de segon per reaccionar: Freno o faig un cop de volant? La resposta és no evitar l'impacte amb l'animal. Això acostuma a ser més segur que fer un cop de volant i topar amb un vehicle en sentit contrari o sortir de la via

Senglars, cérvols, cabirols, guineus, però també cabres, gossos o cavalls creuen carreteres i, a vegades, autopistes o autovies a la recerca de menjar o de parella. Això ha incrementat el nombre d'accidents cinegètics arreu del país, ja sigui per xoc amb la bèstia o per intentar evitar de topar-hi. Sovint aquests accidents només provoquen danys materials, però en altres ocasions evitar l'accident pot derivar en una cosa pitjor, com un xoc frontal amb un altre vehicle o una sortida de via.

El nombre d'accidents per irrupció d'un animal a la via quasi s'ha triplicat en els darrers sis anys a Catalunya -segons dades dels Mossos d'Esquadra, l'any passat se'n van registrar 3.122, mentre que el 2010 n'hi van haver 1.119-, sobretot a causa d'un augment espectacular de la presència d'animals de caça major, en el cas dels senglars especialment, o domèstics a les vies catalanes.

Aquests animals prefereixen la quietud del capvespre i la nit per sortir a passejar a la recerca d'alguna cosa per menjar. També prefereixen les carreteres convencionals, on no hi ha tan volum de trànsit, i la primavera i la tardor és quan hi ha més accidents d'aquest tipus.

Animal a la via: consells

El cap de l'Àrea Regional de Trànsit de Ponent, l'inspector Jordi Batista, ens recorda els següents consells en cas de trobar-nos animals a la via:

  • Fer cas de la senyalització de pas d'animals en llibertat.
  • Moderar la velocitat, especialment en franja horària nocturna o de poca visibilitat. També en trams de via en què el camp visual es veu reduït per vegetació, arbres o camps de conreu.
  • Sempre que es pugui, utilitzar l'enllumenat de llarg abast.
  • En el cas d'un possible accident, no evitar l'impacte amb l'animal; normalment acostuma a ser més segur que topar amb un vehicle en sentit contrari o sortir de la via.

En cas d'accident, qui n'és responsable?

El 2015 es van fer canvis en la Llei de seguretat viària en el cas dels accidents cinegètics:

  • En la majoria d'atropellaments d'animals, la responsabilitat final és del conductor, tant dels danys materials com dels danys a persones.
  • Però si l'accident o incidència és conseqüència directa de caça, feta el mateix dia o que hagi finalitzat dotze hores abans de l'accident, el responsable és el propietari del terreny.
  • N'és responsable el titular de la via si l'accident està motivat per no haver reparat una tanca o no disposar de la senyalització d'animals solts en trams amb alta accidentalitat.