Un jutge dels Estats Units ha bloquejat temporalment una ordre del president nord-americà, Donald Trump, que prohibia l'entrada als migrants que arribessin al país de forma il·legal des de Mèxic.

El jutge de districte Jon Tigar, a San Francisco, ha emès una ordre de restricció temporal contra la política d'asil, que es va anunciar a principi de novembre.

Trump va signar el 9 de novembre la suspensió durant 90 dies de l'entrada d'immigrants a través de Mèxic i l'enduriment de les restriccions per a la concessió d'asil a immigrants al seu país, basades en qüestions de seguretat nacional, i que restringiran les proteccions humanitàries per als estrangers que arriben a territori nord-americà.

Aquestes noves restriccions, promulgades davant la possible arribada de centenars d'immigrants centreamericans a la frontera dels Estats Units, s'emparen en les restriccions de viatge emeses precisament per la Casa Blanca a principi del 2017 - orientades contra països de majoria musulmana.

El departament de Justícia dels Estats Units va titllar d' «absurda» la decisió del jutge de bloquejar temporalment l'ordre signada per Trump.

El departament de Justícia va sostenir que és «absurd» que el jutge permeti que grups de drets civils tinguin la capacitat d'«impedir completament que el Govern federal actuï per tal d'evitar que estrangers il·legals rebin un benefici governamental que no els correspon».

«Pretenem seguir defensant la pràctica legítima i lògica de l'Executiu per abordar la crisi en la nostra frontera sud», va recalcar.

Aquests dies ja està arribant a la frontera dels Estats Units, la que limita amb Mèxic, bona part de la caravana de migrants que fa unes setmanes va començar el seu recorregut a Amèrica Central i ha creuat Mèxic abans d'arribar als Estats Units.