La presidenta del Congrés, Ana Pastor, va expulsar ahir del ple el portaveu adjunt d'ERC, Gabriel Rufián, després que aquest mantingués un dur enfrontament amb el ministre d'Exteriors, Josep Bor-rell, a qui va qualificar com «el ministre més indigne de la història de la democràcia». «Vostè no és un ministre, és un hoolingan, un militant de Societat Civil Catalana, una vergonya per al seu grup parlamentari perquè és una organització d'extremadreta», va dir Rufián. Borrell el va acusar de tirar al ple del Congrés «una barreja de fems i serradures», una afirmació que va provocar una ovació dels diputats del grup socialista -que es van posar drets- i també per part dels de Cs i PP.

Rufián es va posar dret per assenyalar amb els braços que PP, PSOE i Cs anaven a la una en aquesta qüestió, fet que va provocar un primer advertiment per part de la presidenta del Congrés. Les seves queixes van comportar una segona advertència, i la tercera, l'expulsió.

Rufián va abandonar el ple amb tot el seu grup parlamentari i Borrell es va queixar que algun dels representants d'ERC l'havia «escopit» mentre passava per davant del seu escó. Pastor va afirmar després que retiraria de l'ordre del dia les qualificacions de «feixista» i -per primera vegada- de «colpista», després que el portaveu d'ERC i també Rufián advertissin Ciutadans que els qualificaran de «feixistes» cada vegada que aquests parlin de «colpistes».

Fora de la cambra, el grup parlamentari d'ERC va comparèixer en ple davant la premsa per negar «rotundament» que cap dels seus membres hagués escopit Borrell. El portaveu de la formació, Joan Tardà, va afirmar que la denúncia del ministre d'Exteriors, que es va queixar a la presidenta del Congrés de la suposada escopinada, no s'ajusta a la realitat. «És fals i ho sap», va dir Tardà, que va demanar als serveis de vídeo del Congrés que posessin a disposició de la premsa les imatges.

El president del Govern espa-nyol, Pedro Sánchez, va reclamar a Rufián que demani «disculpes» després de l'incident d'ahir. Sánchez, que va reiterar la solidaritat amb Borrell que ja havia mostrat a través de les xarxes socials, va fer la petició a Rufián enmig d'una reflexió més àmplia sobre el tarannà d'alguns diputats que «utilitzen la paraula per insultar». En aquest paquet, Sánchez també hi va ficar Pablo Casado, al qual també va convidar a demanar disculpes després que fa uns dies li digués colpista. En un marc més general, Sánchez va recordar als diferents grups parlamentaris que les sessions de control «no poden ser un escenari de la confusió».

Per la seva banda, Joan Tardà va demanar a la presidenta de la cambra espanyola, Ana Pastor, mantenir una reunió per intentar calmar els ànims i rebaixar la tensió política. Tardà va sol·licitar veure's amb Pastor abans que acabés el dia d'ahir, dimecres, o durant avui.

Des de les files de Societat Civil Catalana (SCC), el seu president, José Rosiñol, va carregar contra Gabriel Rufián, que va titllar l'entitat d'«organització d'extrema dreta». Rosiñol es va solidritzar amb Borrell i va titllar d'«intolerables» les acusacions, que va qualificar de «gravetat màxima».