Pedro Sánchez va exigir ahir des de Valladolid que «d'aquí a diumenge» hi hagi canvis a l'acord entre Brussel·les i Londres pel Brexit si no es vol que Espanya exerceixi la seva capacitat de veto.

El punt de desacord és Gibraltar, i en concret l'article 184 de l'acord, que, a parer del president del Govern espanyol, «posa en qüestió la capacitat d'Espanya per negociar amb el Regne Unit el futur de Gibraltar». Sánchez va considerar que aquest punt «no és acceptable».

El president va explicar en una roda de premsa posterior a la cimera amb el seu homòleg portuguès, António Costa, que ha demanat a la Comunitat Europea i a Londres que siguin «conscients» que aquest punt és «essencial» per al Govern espanyol.

«Som un Govern proeuropeista», va explicar Sánchez, per afegir que, precisament per això, l'Executiu estatal se sent «contrariat» per l'acord entre Brussel·les i Londres per al Brexit. Per això, el president estatal va ser molt clar i va advertir els altres dos actors de la partida que, si «d'aquí a diumenge» no s'atenen les demandes espanyoles, s'exercirà la capacitat de veto.

«Aquesta és una qüestió que afecta l'essència del nostre país, de la nostra nació», va reiterar Sánchez. A més, el president espanyol va reclamar participar a la negociació i va posar com a exemple de l'actitud «positiva» de l'executiu a l'entorn del futur de Gibraltar els acords que Madrid i Londres van assolir ahir sobre el penyal, que afecten el «dia a dia» de la gent que transita entre els dos territoris, principalment per qüestions laborals.

«Per tant, tenim una actitud positiva, però ho hem de fer nosaltres amb el Regne Unit. Només nosaltres i tan sols nosaltres. Si això es posa en dubte, en aquest cas per part del Regne unit, Espanya no podrà votar l'acord de retirada ni la declaració política futura», va advertir Sánchez.

Per la seva banda, la primera ministra del Regne Unit, Theresa May, va anunciar que tornarà a Brussel·les aquest dissabte per mantenir noves converses sobre l'acord del Brexit, després de la seva reunió d'ahir amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, per abordar l'assumpte.

«Hem aconseguit nous progressos i com a resultat hem donat una adreça suficient als nostres negociadors, espero, perquè resolguin els problemes pendents i que aquest treball comenci immediatament», va manifestar la premier.

«Ara planejo tornar per a reunions noves, incloses amb Juncker, dissabte i discutir com finalitzar aquest procés i aconseguir que sigui una conclusió en benefici dels interessos del nostre poble», va afegir May després de la reunió, que va durar una hora.

Així, va manifestar que «hi havia alguns assumptes pendents que han estat discutits» durant la trobada i va apuntar que tots dos «han estat capaços de donar instruccions als negociadors per resoldre aquests assumptes».

Per la seva banda, un portaveu de la Comissió Europea consultat per Europa Press es va limitar a dir que la reunió va permetre «bons avenços» però que el treball per resoldre els serrells pendents «continua». No va aclarir si durant la discussió May i Juncker han abordat les reserves que planteja Espanya a l'acord per falta de claredat jurídica sobre la situació de Gibraltar.