L'executiu de Pedro Sánchez va destituir per «pèrdua de confiança» l'advocat de l'Estat Edmundo Bal, segons van confirmar a l'ACN fonts de la Moncloa. Bal era cap de l'àrea Penal de l'Advocacia de l'Estat i també un ferm defensor de l'acusació per rebel·lió contra els líders independentistes que seran jutjats al judici de l'1-O que se celebrarà al Tribunal Suprem al llarg dels properes mesos.

L'advocat en qüestió es va oposar a la rebaixa a sedició i malversació en l'escrit d'acusació que el seu departament va presentar al Tribunal Suprem i mantenia una posició enfrontada a l'advocada general de l'Estat, Consuelo Castro. Fonts del ministeri de Justícia han recordat que el seu càrrec de cap de l'àrea Penal de l'Advocacia de l'Estat és un dels llocs de confiança del cos «i com a tal depèn directament de l'advocada general».

Bal es va negar a signar l'escrit de conclusions on per primera vegada l'Advocacia es desmarcava del parer de la Fiscalia i no acusava per rebel·lió els presos independentistes.

Una qualificació dels fets que la ministra de Justícia, Dolores Delgado, va justificar per «criteris jurídics i tècnics» però que part de l'Advocacia -heretada dels governs anteriors del Partit Popular- no va compartir. L'escrit -presentat davant el Tribunal Suprem el passat 2 de novembre- que Bal no va voler signar no només situava l'acusació en sedició i malversació de fons públics, sinó que no mencionava en cap ocasió l'existència de cap tipus de violència, base per a les acusacions per rebel·lió de la Fiscalia i del partit de la ultradreta Vox.

En tot cas, l'acusació de l'Advocacia de l'Estat afirmava en el seu escrit que els líders independentistes van actuar per mobilitzar la ciutadania i que es van produir «situacions de tensió, disturbis i enfrontaments». Amb la seva destitució Castro unifica el criteri de l'Advocacia de l'Estat abans de l'inici del judici oral, que tindrà lloc en els pròxims mesos al Tribunal Suprem.

Per alta banda, el portaveu de JxCat, Albert Batet, va acusar ahir l'Estat espanyol de «comportar-se com Turquia» en mantenir empresonats els dirigents sobiranistes encausats pel referèndum de l'1 d'octubre de l'any passat, i va expressar la seva por que, durant el judici al Tribunal Suprem, siguin tractats «com a Guantánamo». En aquest sentit, Batet va denunciar la «crisi del sistema judicial a l'Estat espanyol», on «no hi ha separació de poders ni independència judicial».