L'expresident del Govern de la Generalitat de Catalunya Artur Mas va assegurar que la Crida Nacional per la República «hauria de ser la casa gran del sobiranisme», on s'agrupessin «sensibilitats, voluntats i estratègies diferents» sota un «paraigua comú» amb «prou força, nervi, pes i massa crítica per convertir-se en el motor» de l'independentisme.

Segons l'opinió de Mas (que el 2007 va proclamar el seu objectiu de convertir el seu projecte polític en la «casa gran del catalanisme»), tenint en compte que ERC i la CUP no volen integrar-se en la Crida, cal intentar almenys configurar «el paraigua més gran».

L'expresident de la Generalitat també va explicar ahir que recentment va visitar el líder d'ERC, Oriol Junqueras, que és a la presó de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada, i va defensar convertir la Crida Nacional per la República en la «casa gran del sobiranisme».

En declaracions a Catalunya Ràdio, Mas va indicar que en la seva trobada amb Junqueras, i també amb l'exconseller d'Exteriors de la Generalitat Raül Romeva, van parlar de la «situació general» a Catalunya, de la sentència del Tribunal de Comptes pel 9-N, del judici per l'1-O, així com també de «l'estratègia jurídica per seguir».

Segons va assegurar Mas, aquest judici pel referèndum de l'1 d'octubre de l'any passat representa una «oportunitat» per al sobiranisme per llançar un «missatge» intern i a «l'exterior» sobre «com actua l'Estat espanyol».

«És una oportunitat per llaurar a favor del projecte sobiranista», va remarcar Mas, que va assegurar que ja ha pogut visitar tots els presos sobiranistes llevat de l'exconsellera Dolors Bassa i l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell.

Via unilateral

Per a Mas, la «reacció» a unes hipotètiques condemnes pel referèndum unilateral de l'1-O «no ha de ser convocar eleccions» anticipades a Catalunya, perquè l'independentisme ja va aconseguir «la majoria» en els comicis del dia 21 de desembre, per la qual cosa no s'ha «de posar en risc».

Mas va dir que és «molt poc partidari» de la via unilateral cap a la independència perquè «no ens pot portar a la victòria». Això no obstant, encara que no és la seva «aposta», va puntualitzar que «quan un juga una partida tan dura com aquesta, no ha de renunciar d'entrada a cap possibilitat» futura al seu abast.

Mas va acusar també els joves d'Arran que van llançar pintura al portal de la casa del jutge Pablo Llarena a Sant Cugat de ser «curts de mires», perquè així «donen munició a l'adversari» de l'independentisme. Mas va fer també una crida a «orientar el discurs» polític de manera que «no provoqui més tensió», sinó que creï un «clima de respecte mutu». Mas va retreure a qui «passen» d'això «per sobresortir o per ser més aplaudits a les seves pròpies files».