Els sindicats Metges de Catalunya i CGT i el moviment Rebel·lió Atenció Primària demanen la complicitat i la implicació dels usuaris en les vagues de cinc dies convocades la setmana que ve a l'atenció primària i, també, en hospitals i centres sociosanitaris i de salut mental concertats.

«Creiem que no ha de ser una vaga corporativista, sinó que ha de convocar tots els professionals i els usuaris», va afirmar ahir Ildefonso García, de la CGT i de Rebel·lió Primària, en una roda de premsa organitzada per la CUP davant el CAP Can Vidalet, a Esplugues de Llobregat, per donar suport a la protesta. «Aquesta vaga la volem fer sumant», va subratllar Xavier Lleonart, de Metges de Catalunya.

El diputat de la CUP Vidal Aragonés va reclamar «un canvi de model» del sistema sanitari per «acabar amb el paradigma que es va construir amb la sociovergència de confusió entre públic i privat».

Mireia Moret, de Rebel·lió Primària -moviment que aglutina professionals de la sanitat pública i que té representació en prop d'un centenar de centres-, va apel·lar a la «participació» de la ciutadania en la vaga de cinc dies, de dilluns a divendres, prevista per a la setmana que ve. «Tots hem patit els darrers anys les retallades, tant en les plantilles com en els sous, i els tancaments de serveis», va afirmar Moret.

Els sindicats convocants de la vaga reclamen millores assistencials i laborals i avisen que la sanitat catalana es troba en una situació «insostenible», especialment l'atenció primària.

Per a la setmana que ve, de dilluns a divendres, hi ha tres convocatòries de vaga a l'àmbit sanitari, més enllà de la de funcionaris del dijous 29 de novembre.

El sindicat Metges de Catalunya, majoritari en el col·lectiu mèdic, va convocar primer una vaga de facultatius a l'atenció primària de l'Institut Català de la Salut (ICS) i després va sumar una segona convocatòria de metges en CAP, hospitals d'aguts, centres sociosanitaris i de salut mental de la sanitat concertada.

«En aquests moments hi ha poca gent que sàpiga que els metges d'hospitals concertats, com per exemple el Broggi [Hospital de Sant Joan Despí Moisès Broggi] també estan cridats a la vaga», va puntualitzar Lleonart.