ERC guanyaria les eleccions catalanes si se celebressin ara amb entre 36 i 38 diputats, Cs quedaria en segona posició amb entre 29 i 30 escons i JxCat cauria fins a la tercera posició amb entre 23-24, 10-11 menys dels 34 parlamentaris que va obtenir en les eleccions de desembre del 2017.

Així es desprèn d'una enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat que va presentar ahir el director de l'ens, Jordi Argelaguet, que també afirma que el PSC tindria entre 17 i 18 escons, els comuns entre 12 i 13, la CUP 10-11 i el PP quedaria últim amb 2-3.

L'enquesta es va fer entre el 20 d'octubre i el 12 de novembre, en un context en el qual la Fiscalia va demanar penes de presó de fins a 25 anys per als dirigents sobiranistes, i la mostra és de 1.500 persones i amb un marge d'error +-2,53.

A la franja alta de l'estimació, els partits independentistes obtindrien 73 diputats en total i a la franja baixa 69 (en les eleccions de desembre del 2017 en van obtenir 70): en qualsevol dels dos casos, obtindrien la majoria absoluta al Parlament, que està fixada en els 68 escons.

Argelaguet ho va resumir així: «La majoria independentista seguiria existint però canviaria la composició interna», és a dir, el pes relatiu d'ERC i la CUP augmentaria, mentre que el de JxCat es veuria reduït respecte a l'actual. Quant als partits no-independentistes, Cs experimentaria una reculada respecte als seus diputats actuals, que en són 36; el PSC es mantindria amb els mateixos que té o n'aconseguiria un més, i els comuns serien els únics d'aquest bloc que van a l'alça: dels 8 d'ara als 12-13.

Argelaguet va destacar que en percentatge d'estimació de vot el PP obté el 3,3% dels sufragis quan el llindar per entrar al Parlament és del 3%, per la qual cosa ha advertit que si segueix retrocedint podria caure «en el precipici» i situar-se en l'extraparlamentarisme. L'estimació de vot amb la qual es calculen els diputats és el que es coneix com la «cuina» de l'enquesta, però el sondeig també recull la intenció directa de vot, és a dir, el que diuen votar els ciutadans sense filtres.

Pel que fa a la independència, el 47,2% dels catalans vol la independència de Catalunya, el 43,2% la rebutja, el 6,6% no ho sap i el 3% no contesta.

Intenció directa de vot

En intenció directa de vot, ERC tindria el 22,3% dels sufragis; JxCat el 10%; Cs el 8,4%; el PSC i els comuns el 9,2% cadascun; la CUP el 8,2%; el PP català l'1,5%; el 2,2% votaria altres partits; el 4,2% en blanc; el 13,3% es declaren indecisos; el 8,1% abstencionistes; el 0,4 votarien nul i el 3% no contesten.

L'enquesta del CEO també apunta que, si ara es convoquessin unes eleccions catalanes, la participació seria del 68%, 11 punts menys que la participació històrica del 79% de desembre del 2017, la més alta registrada en unes autonòmiques des de la restauració de la democràcia.

El sondeig també analitza les fugides de vots dels partits cap a altres formacions i, en aquest sentit, cal destacar que JxCat només fidelitza el 55,4% del seu electorat, mentre que el 19,7% el podria perdre perquè ara votaria ERC i el 6,5% podria votar la CUP.

Valoració dels polítics

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, és el polític més ben valorat pels catalans amb un 5,97 sobre 10, segons una enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat que ha presentat aquest divendres el director de l'ens, Jordi Argelaguet.

El mateix sondeig mostra que també aproven la secretària general d'ERC, Marta Rovira (5,16); la diputada dels comuns al Parlament Elisenda Alamany (5,04) i el líder de la CUP a la Cambra, Carles Riera (5,01).

La resta de líders polítics que figuren en l'enquesta suspenen: l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont (4,59); la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach (4,44); la ministra del PSC Meritxell Batet (4,42) i el president, Quim Torra (4,34).

El segueixen en la taula el líder del PSC, Miquel Iceta (3,95); la líder de Ciutadans a Catalunya i cap de l'oposició, Inés Arrimadas (2,19); la líder de Cs a l'Ajuntament de Barcelona, Carina Mejías (1,83), i en l'últim lloc hi figura l'exlíder del PP català, Xavier García Albiol (amb una puntuació de 1,47).

Europa descarta independència

Per altra banda, la majoria dels ciutadans dels principals països europeus percep el moviment separatista català com un problema, però que no influeix en la seva valoració d'Espanya, i considera que, en tot cas, Catalunya no es convertirà en un estat independent.