El president del Parlament, Roger Torrent, va denunciar ahir des d'Ajaccio, la capital de Còrcega, que el procés judicial contra els líders independentistes «és una farsa i una simple venjança política». Durant l'acte d'entrega del premi Coppieters 2018 a Edmond Simeoni, històric líder independentista cors, Torrent va explicar als assistents que qui havia de lliurar el premi era la seva predecessora en el càrrec i guanyadora de l'edició passada, Carme Forcadell, que està empresonada des del 23 de març passat per «no haver impedit les tramitacions i els debats relacionats amb el referèndum a Catalunya» en compliment del seu càrrec. «És un acte de crueltat injusta que cap demòcrata pot acceptar», va reblar davant un auditori que al final del seu discurs va acomiadar-lo amb crits de «llibertat».

Durant el discurs, Roger Tor-rent va recordar que quan Carme Forcadell va rebre el premi, l'any passat, ja va alertar de la vulneració de drets que llavors es produïa a l'Estat espanyol i preguntava a les institucions europees «si acceptarien en silenci la repressió que s'estava produint». Una repressió, va recordar als assistents, que menys d'una setmana després va culminar amb «els cossos policials de l'Estat carregant violentament contra la ciutadania catalana a les portes dels col·legis electorals».

Per justificar que tot el procés judicial ha estat «una farsa i una simple venjança política», Torrent va assenyalar que la justícia alemanya va rebutjar lliurar el president Puigdemont, ja que no observava el fet delictiu de la rebel·lió que s'imputa als acusats. I el mateix fiscal del cas, davant la inconsistència de la seva acusació, va retirar les euroordres d'extradició presentades als tribunals de Bèlgica, Escòcia i Suïssa.

La situació dels presos polítics catalans va ser un tema recorrent en la majoria d'intervencions de l'acte. Antonia Luciani, vicepresidenta de la Fundació Coppieters, va lamentar que en un acte de reconeixement a una persona que va estar a la presó per defensar les seves idees s'hagi de denunciar que en ple segle XXI a Europa hi ha gent a la presó pels mateixos fets.