Unes 400 persones es van manifestar ahir al vespre pel centre de Manresa per rebutjar la violència masclista i per denunciar «la justícia patriarcal» que l'empara.

La manifestació, convocada per Acció Lila arran del Dia contra la violència masclista, va sortir de la Plana de l'Om, presidida per una pancarta amb el lema «Contra la justícia patriarcal, autodefensa feminista». La capçalera estava reservada exclusivament a dones, en l'anomenada «zona no mixta», i la resta de la comitiva la integraven homes i, sobretot, dones, majoritàriament joves.

«La violència judicial és violència patriarcal», «Fora masclistes dels nostres barris» o «Visca la lluita feminista» van ser algunes de les consignes corejades. La manifestació va baixar pel carrer Alfons XII i es va dirigir als jutjats. Dues furgonetes dels Mossos bloquejaven l'entrada a la rampa que dona accés a la façana de l'edifici. Els manifestants es van quedar al car-rer Arbonés i tres d'ells van penjar un cartell en què recordaven el nombre de víctimes per violència masclista d'aquest any (90 a l'Estat i 24 als Països Catalans) i amb la frase afegida «sou còmplices», fent referència al sistema judicial.

Posteriorment, la manifestació va continuar pels carrers Santa Maria i Sant Francesc fins arribar a la Muralla, fet que va obligar la Policia Local a tallar el trànsit. Des d'allà, la marxa va resseguir tota la Muralla, passant pel centre, fins arribar a la plaça Europa. Allà, portaveus d'Acció Lila van llegir un manifest contra «els jutges masclistes i misògins» i les agressions sexistes. Una encesa d'espelmes, dibuixant un llaç feminista, va concloure la manifestació.